Ando Kiviberg: liiga kallis Eesti (29)

Ando Kiviberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsioon "Maksud sõidavad Lätti" Mazsalacas.
Aktsioon "Maksud sõidavad Lätti" Mazsalacas. Foto: Urmas Luik

Selles, et eestlased Lätis massiliselt ostmas käivad, peaksid valitsejad nägema ohumärke, et meie riik on juba liiga kallis, kirjutab pärimusmuusik ja poliitik Ando Kiviberg (IRL).

  • Eesti keskmine palk on Balti riikide kõrgeim. Majanduskasv on korralik. Väliskaubanduse bilanss on positiivne ja eksport üha kasvab. Kõik oleks justkui hästi. Aga ei ole. Meie vältimatud kulutused on palgatuluga võrreldes ebaõiglaselt suured.
  • «Maksustame enam tarbimist!» põrutavad ühed. «Tuleb taastada ettevõtete tulumaks!» lajatavad teised. «Peame aktsiisipoliitikaga Põhjamaadele järele jõudma!» raiuvad kolmandad. «Vajalikud on maksud varale, näiteks kinnisvarale,» pakuvad neljandad.
  • Meie põhja- ja läänenaabrite juures, nagu ka paljudes teistes arenenud Euroopa riikides, kehtib toiduainetele tavapärasest oluliselt soodsam käibemaksumäär. See on ka üks olulisi põhjusi, miks esmatarbekaubad on neil sageli soodsamad kui Eestis.
Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles