Raul Eamets, Tiit Tammaru: tark sisserändepoliitika Eestile (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Tammaru
Tiit Tammaru Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tark rändepoliitika väärtustab oskusi ja soodustab mitmekesisemat sisserännet, kirjutavad Tartu Ülikooli makroökonoomika professor Raul Eamets ning linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru.

Tark sisserändepoliitika võtab arvesse nii tööturu hetkevajadusi kui pikaajalisi arenguid, sisserändajate lõimumise võimekust ja vastuvõtva ühiskonna lõimumise valmidust. Tark rändepoliitika peab ka jälgima, et meetmed jääksid Eesti põhiseaduse teenistusse ning aitaksid kaasa eesti keele ja kultuuri säilimisele läbi aegade.

Kümmekond aastat tagasi kummitas Eesti riiki rahvastiku väljavool. Kes käis ajutiselt Soomes ehitamas, kes töötas Iirimaal, kes läks päriselt Eestist ära. Kahe rahvaloenduse vahel (2000–2011) läks Eestist alaliselt minema peaaegu terve Pärnu linna jagu inimesi. Seda on suhtarvudes küll oluliselt vähem kui Lätis ja Leedus, aga absoluutarvudes on see Eestile suur kaotus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles