Mari-Liisa Parder ja Indrek Sarapuu: sünnitusosakond Põlvas peab säilima (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu.
Vastsündinu. Foto: AP/Scanpix

Facebooki grupi «Põlva sünnitusosakonna kaitseks» (PSK) eestvedajad Mari-Liisa Parder ja Indrek Sarapuu kirjutavad, et Põlva haigla sünnitusosakonna sulgemise põhjendamiseks kasutatavad argumendid ei pea paika.

  • Põlva Haigla ülemarsti Margit Rikka sõnul on Põlva haiglas ööpäev ringi valves nii kirurg, anestesioloog kui ka günekoloog. Ka lastearst ja operatsioonibrigaad on tööajal majas ja väljaspool tavatööaega koduses valves, transport on korraldatud vähemalt 30 minuti jooksul. Põlva haiglal ei ole olnud perioodi, kui lastearsti pole valves. Lisaks on ööpäev läbi sünnitusosakonnas tööl spetsialiseerunud lasteõed (igas haiglas ööpäev ringi pole). Erakorralisteks olukordadeks on olemas piisav verevaru ning kokkulepped kiiresti Tartu Verekeskusest lisavere transportimiseks.
  • Võiks kaaluda väiksemates haiglates kaaluda roteeruva süsteemi sisse seadmist, mis Põlva haiglas praegu juba osaliselt toimib. Nii arstid kui ka ämmaemandad saavad kvalifikatsiooni hoidmiseks teha vahetusi teiste haiglates. Füsioloogilise sünnituse korral on esmatähtis roll ämmaemandal, aga komplitseeritum sünnitus on meeskonnatöö.
  • Väidetakse, et Põlva haigla sünnitusosakonna tööshoidmine toimub haigla teiste teenuste arvelt. Kokku tuleb hoida investeeringutelt, personalilt, koolitustelt ja uute teenuste arendamiselt. (Maivi Parv ja Mart Einasto «Ühe raske otsuse anatoomia» PM 20.03) Samas toovad autorid selle loo lõpus välja, et sünnitusosakonna sulgemine haigla eelarvet ei vähenda.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles