Juhtkiri: kasiino(st) lahkumine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armin Karu
Armin Karu Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Miskipärast pole juba pikki aastaid olnud kombeks kõigis teleuudistes erutunult ette kanda, mis on toimunud Tallinna börsil. Võib-olla seetõttu, et tavaliselt midagi erutavat seal ei juhtugi. Olympic Entertainment Groupi suuromanike teade aktsiate müügist toob aga Tallinna börsi taas igaühe uudistesse ning seda tõenäoliselt pikemaks ajaks kui päev või nädal.

Üks uudisteemaks jäämise põhjus on see, et tõenäoliselt ei leidu Olympicu väikeaktsionäri, kes oleks pakutavast hinnast kuuldes õnnest lakke hüpanud. Enamuse ostja plaan Olympic börsilt ära viia tähendab väikeaktsionäride jaoks kõige lihtsamalt öeldes seda, et ettevõtte börsilt lahkumise järel kaob mugav viis oma aktsiad rahaks vahetada.

Muidugi mõtlevad väikeaktsionärid ka sellele, mis uuel suuromanikul plaanis võib olla – vaevalt küll ostab fond suurosaluse ettevõttes selleks, et aktsiate väärtust kahandada. Võimalikust kasvust osa saamiseks tuleks aga börsilt lahkunud ettevõtte väikeaktsionäril oodata kuni järgmise suuremat sorti müügini. Seega on väikeaktsionäride pahameel plaanitavasse tehingusse pigem sisse programmeeritud kui et seda oleks püütud vältida.

Siit jõuamegi ühe võimaliku vastuseni, miks uudised Tallinna börsilt «laiu masse» enam sugugi ei eruta. Loomulikult pannakse tähele, millised on suuraktsionäride väljumisstrateegiad ning millisesse sundseisu satuvad seejuures väikeaktsionärid. Suuraktsionäri seisukohalt võib kõik olla ju võrratu, ent väiksematele velledele jääb asjast hapuvõitu mekk ja mõistagi ei tormata seepeale hulgakaupa ning suurel kiirusel oma sääste börsile investeerima.

Tegelikult ootame aga kõik ju hoopis huvitavamaid, kasumlikumaid, maailma raputavaid ideid. Ka Tallinna börsile.

Olympicu kahele suuraktsionärile tuleb aga ilmselgelt õnne soovida. Senise elutöö rahaline väärtus on igal juhul kuninglik, isegi kui mõnel hetkel on lootused olnud suuremad. Ka väikeaktsionäridel, veel vähem niisama kõrvalseisjatel oleks patt ette heita seda, et unistatud on maailma vallutamisest, aga selle konkreetse võistluse finišijoon saabub nende jaoks nüüd.

Kui Olympicu senised suuraktsionärid otsustavad jääda pensionile, siis pakub nende tegevus kindlasti suurt huvi kollasele ajakirjandusele. Olgu põnevusobjektiks siis maailmameredel seilamised, palmisaared, hea- või niisama tegevus. Veel vahvam oleks muidugi see, kui need erakordse kogemusega inimesed otsustaksid ettevõtjatena jätkata ja saaksime nende uutest tegemistest kirjutada Postimehe majanduskülgedel.

Tallinna börsi osaliste jaoks on kasiinoäri suure tõenäosusega minevik. Isegi kui mingid vaidluste lained peaksid jätkuma. Tegelikult ootame aga kõik ju hoopis huvitavamaid, kasumlikumaid, maailma raputavaid ideid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles