Maivi Parv ja Mart Einasto: Põlva haigla sünnitusmaja sulgemine on parim võimalik lahendus Kagu-Eesti sünnitajatele (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: Mercury Press and Media Ltd/Caters News Agency/Scanpix

Põlva sünnitusmaja sulgemine oli valus, ent vajalik otsus, kirjutavad Haigekassa juhatuse liige Maivi Parv ning Põlva Haigla nõukogu esimees ja Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto.

  • Naistearstide selts on oma valdkonna arengukavas öelnud, et jätkusuutlik on sünnitusosakond, kus võetakse vastu minimaalselt 400-500 beebit aastas. Eelmisel aastal oli Valgas 138 sünnitust. Põlvas oli olukord mõnevõrra parem (245 sünnitust), ent sealgi sündis keskmiselt vähem kui üks laps päevas.
  • Et suuta tuua ilmale keskmiselt vähem kui üks laps päevas, peab Põlva Haigla seda paratamatult tegema teiste teenuste arvelt. Lühiajaliselt tuleb see kõne alla, kuid pikema aja jooksul laieneb mõju kõigile teenustele. Kokku tuleb hoida investeeringutelt, personalilt, koolitustelt ja uute teenuste arendamiselt.
  • Sünnitusosakondade sulgemisega ei vähendata haigla eelarvet, haigekassa soovib, et see raha panustataks just nendesse valdkondadesse, kus kohalikud elanikud kõige enam teenuseid vajavad ning ravijärjekorrad on pikad.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles