Andrus Karnau: kõige kõvem seakasvataja

Andrus Karnau
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siga.
Siga. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Urmas Laht on kõva seakasvataja. Nii iseloomustas teda üks ettevõtja. Lahe firma OÜ Markilo oli 2010. aastal Eesti kõige konkurentsivõimelisem põllumajandusettevõte. Vajangu farmis kasvatati ühe emise kohta aastas keskmiselt 29,9 põrsast. Laht ütles toona, et see on sama hea tulemus kui Taanis.

Postimees kirjutas sel nädalal ühe sissevaate põllumajandustoetuste määramisse. Artikkel rääkis, et Laht suutis mõne nädalaga toetusnumbrid muuta enda ja veel mõne farmeri jaoks soodsamaks. Kui reformierakondlasest ministri Urmas Kruuse ajal koostatud määruse kavandi järgi oleks Lahe ettevõte OÜ Markilo saanud ligi 80 000 eurot toetust, siis keskerakondlaste Martin Repinski ja Tarmo Tamme ajal kasvas see 100 000 euro võrra suuremaks.

Kui see nii on, siis on Laht kasutanud oma poliitilist mõjuvõimu ministeeriumis isiklikuks rikastumiseks. See on lubamatu tegevus. Kas see on kuritegu, seda ei tea, aga kindlasti on see midagi sellist, mille puhul tuleks küsida, kuidas see sündida sai. Miks Laht hoolimata toetuste enda kasuks ringikirjutamisest ikka veel mõjuka tegelasena ministrit nõustab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles