Peeter Langovitsi tagasivaade: kui kadus tähesära

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanu negatiive uurides peatusin kontserdil, mis oma sündmustikuga siiani meeles. Mälupiltides on rohkesti märgilisi meenutusi kontsertidest, mis ikka ja jälle end ilmutavad – energiat täis Rolling Stones, juba esimesest taktist publiku kaasa haaranud Bryan Adams, suure pauguga saabunud Michael Jackson ja needki, kellelt ootasin enamat, kui laval pakkuda suudeti.

Tallinna linnahallis toimus pühapäeval, 15. märtsil 1998 moefirma Bastion korraldatud suurejooneline kevadsuve hooaja moeetendus «Eesti Mood ’98», kus tutvustati Eesti rõivatootjate ja -loojate uusimaid kollektsioone. Näha sai Klementi, Bastioni, Ivo Nikkolo, ARS Moe, Sangari Casual Glami, Arne Niidu Arné ning Baltika Baltmani ja Christine’i kollektsioone.

See oli õhtu esimese osa ning kava juhtis värske eurolaulik Koit Toome. Teise osa täitis maailmastaari Jennifer Rushi comeback-kontsert. Läti ja Itaalia juurtega Jennifer Rush, kodanikunimega Heidi Stern sündis New Yorgis. Laulja oli teinud koostööd Elton Johni, Michael Boltoni, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Brian May jt kuulsustega.

Kuigi moeetenduse korraldasid ühed ja kontserdi teised inimesed, polnud sel vahet publiku jaoks, keda oli kohal poole saali jagu (umbes 2000 huvilist). Oli ju ühine 175–350 krooni maksnud pilet.

Moeetenduse korraldajad usaldasid teist poolt liialt ja ootasid õhtult parimat. Paraku kukkus kõik välja teisiti. Teine osa algas tühja lavaga, alles vaid poodium moeetendusest ja catwalk-keel. Polnud ka muusikuid, vaid saateks kasutati fonogrammi.

Kui superstaar Rush üksi lavale ilmus, tekitasid tema ebakindlad liigutused ja ebalev hääl publikus ootamatu reaktsiooni ning juba esimese loo järel hakati saalist lahkuma. Raskustega tasakaalu säilitades, trafaretseid võtteid kasutades ning aeg-ajalt fraasi «Hello, Estonia» korrates ei õnnestunud tal publiku poolehoidu võita. Isegi Rushi enda kirjutatud menulugu «The Power Of Love», mida teadis iga saalisolija, ei suutnud panna kaasa elama.

Arvatavasti ravimite või alkoholi mõju all ja häälest ära staar esines ilmselgelt alla oma taseme. Hämmingus publikut püüdis paari lauluga vahepeal äratada sädelevas ülikonnas hispaanlasest diskolaulja José. Kui napimas kostüümis õhtutäht Rush lavale naasis, püüdis ta publikuga kontakti leida ja kutsus esireas elavnenud noori lavale tantsima. Sellest tekkisid arusaamatused ja rüselus turvamehega.

Superstaar ei valitsenud oma häält ega keha, kaotades vahepeal tasakaalu. Tunniajase olematu show jooksul ei näinud rahvas seda suurt staari, keda kuulama tuldi. Üllatav, kuid veel lavaproovis olevat Jennifer Rush olnud heas vormis, ent lavale ilmudes oli ta nagu teine inimene. Paraku tajuti juba pressikonverentsil, et närvilise ja stressis lauljaga polnud kõik korras.

Miks meenutan seda nurjunud kontserti? On ju möödunud hulk aega ja haavad paranenud. Meenutan rõhutamaks, et artist ei tohiks publikut kunagi alahinnata, vaid peaks teda austama. Pole kerge tulla teisele ringile ja püüda oma vanade hittide toel uut populaarsust võita. Olukord, kus depressioonis ja ilmselt ravimite mõju all Rushil tuli üksi suur lava täita, oligi liiga riskantne. Suurel artistil peaks enese suhtes jätkuma nõudlikkust ja kriitilist meelt otsustamaks, kas ta on valmis lavale minema. Pigem loobuda kontserdist, et mitte rikkuda oma mainet.

Elus tuleb langetada otsuseid, mis ei pruugi kõigile meeldida. Paljud staarid kriisides ja loomingulistes mõõnades vaevelnud, kuid on suutnud lavale naasta tugevama ja targemana.

Tol õhtul oodati muusikaelamust, kuid lahkuti hämmelduses ja pettumusega. Kurb oli vaadata ainulaadse häälega tunnustatud lauljannat laval sellises seisus. Ajakirjandus oli halastamatu ja info Tallinnas ebaõnnestunud kontserdist levis kiiresti. Staaril olid ees kontserdid Riias ja Vilniuses ning linnahallis toimunu polnud igatahes meeldiv reklaam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles