Ülle Madise: rahva raha eest udu ajamine peab lõppema (37)

Ülle Madise
, õiguskantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sõltumata sellest, kuidas keegi riigireformi mõistab, on selle sisu eristada oluline ebaolulisest, muuta segaseks ja ebamõistlikuks aetu selgeks ning vähendada riigipalgaliste arvu seal, kus inimestele vajalikku tööd ei ole, kirjutab õiguskantsler, Tartu Ülikooli professor Ülle Madise.

Tegelikkus räägib paraku muust. Riigireformi sildi all on kulutatud hoomamatu hulk rahva raha struktuurikastikeste joonistamisele, seaduste ja riigieelarve üha keerulisemaks ajamisele ning asjatundmatute plaanide koostamisele. Seal, kus on vaja teenida inimesi ehk siis teha seda, mida riik tegema peab, aga tähelepanu ja raha napib.

Mõistagi on mugav ja näib ohutu koostada inimeste heaolu seisukohalt mõttetuid strateegiaid ja kavu või siis parandada pisivigu põhiseaduses ja kirjutada seadusi niisama ümber – ikka segasemaks mõistagi.

Asjatundlikkust see ei eelda, vastutust ei pea kartma ning mõni nutikam suudab end avalikkuse silmis eksperdiks jutustada. Endale töö väljamõtlemine on ammu teada tööstusharu. Kui see ei kurnaks vajaliku töö tegijaid ega maksumaksjat, võiks isegi käega lüüa.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles