Juhtkiri: uus hall kardinal Twitteri avangardist (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna tulevane juht Kaja Kallas avalikustas eile õhtul kirjas partei siselistile, et pakub uueks peasekretäriks välja Kert Valdaru. Täna tutvustas Kallas teda fraktsioonile.
Reformierakonna tulevane juht Kaja Kallas avalikustas eile õhtul kirjas partei siselistile, et pakub uueks peasekretäriks välja Kert Valdaru. Täna tutvustas Kallas teda fraktsioonile. Foto: Erik Prozes

Erakonna peasekretäri amet võib tunduda kuiva kontoritööna, ometi on just parteide administratiivsed juhid sageli need, kes  esimehe kõrval kõige enam erakonna avalikku kuvandit kujundavad. Peasekretäride mõjukus seisneb nende informeerituses. Reformierakonna peasekretäri kandidaadi valik viitab, et valimiste-eelsel aastal tahetakse näidata uuenenud näoga organisatsiooni.

«Mõtle, mis saab meie peaministrist! Mõtle, mis saab meie parteist!» röögib Gert Raudsepa kehastatud peasekretär telesarjas «Riigimehed» äbarikule sotsiaalse sidususe ministrile, kes on saanud maha järjekordse otsusega, mis ähvardab kukutada erakonna toetusreitingut. Tegelaskuju aines on ammutatud otse elust. Küllo Arjakas, Andres Ammas, Kristen Michal, Kadri Simson, Priit Toobal... Seda loetelu võiks jätkata. Eesti poliitikas on koloriitseid erakondade peasekretäre olnud ja tuleb veel.

Reformierakonna põhikiri on peasekretäri töö asjus napisõnaline: seal seisab, et «juhatus nimetab ametisse erakonna peasekretäri, kes korraldab erakonna kantselei tööd». Kantselei kohta ütleb sama dokument, et see korraldab toetajaliikmete arvestust ja kõiki toetajaliikmetega seotud küsimusi ning tegeleb erakonna visuaalse identiteediga. Seega, rahaasjad ja personaalia, erakonnaga seotud isikud ning kuvand.

Organisatsooni töö korraldamine tähendab muu hulgas poliitilist analüüsi, kampaaniate ettevalmistamist ja nii edasi. Keskne märksõna on «informeeritus», mis annab peasekretärile mõjuvõimu nii sees- kui ka väljaspool. Seepärast kujuneb temast tihti hall kardinal, kes «keelab, käsib, poob ja laseb».

Kõigi märkide järgi 14. aprilli üldkogul Reformierakonna esimeheks saav Kaja Kallas tutvustas erakonnakaaslastele ja avalikkusele oma valitud kandidaati erakonna peasekretäri kohale. Eks juhatuse valimised näita, milliseks kujunevad jõujooned, kuid valik annab tunnistust sellest, et erakondadest kõige pikemalt valitsusvastutust kandnud, ent 2016. aasta novembrist opositsiooni surutud Reformierakonnas tõepoolest püütakse tube tuulutada.

Kert Valdaru on sõnaosav noor mees, kel pikaajaline kogemus avalikus sektoris, kuid mitte poliitiliste mängude praktikas. Valdaru on olnud osaline Kurt Walteri nimelisel aktiivselt ühiskonnaelu jälgival ja reljeefseid kommentaare esitaval Twitteri kontol.

Sotsiaalmeedia tunnetamine on praegusaja poliitikas sama hästi kui kohustuslik oskus, samas ei pruugi ebaselge autorlusega säutsud edaspidi Kaja Kallase ülesannet – viia erakond ühtsena valimistele, teha edukas kampaania ja pääseda taas võimule – kergemaks teha. Ebastabiilsus või halvemal juhul tüli oravapesas võib erakonna praeguse toetuse populaarsuse harjalt kergesti allapoole kukutada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles