Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Juhtkiri: head uudised

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Raha.
Raha. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Inimesed kardavad halba, mis nendega kunagi tulevikus võib juhtuda, palju enam kui seda, mis toimub siin ja praegu. See, et inimesi huvitavad halvad uudised rohkem kui head, on välja kujunenud evolutsiooni käigus, kuna varem sõltus meie eellaste ellujäämine võimalike ja aktuaalsete ohtude tundmisest. Head uudised selles mõttes polnudki olulised. Tänapäeval ei ole meie elu igal hetkel ohus, kuid kalduvus halbade uudiste suunas on psühholoogilisel ja emotsionaalsel tasandil säilinud ning inimesed elavad halbade uudiste ja halvenemise ootuses. Nüüd aga hea uudis: advokaadibüroo TARK ja Postimehe koostöös toimunud konverents «Mull või majandusedu» halbu sõnumeid ei toonud.

Nii maailmas kui ka Eestis on majanduses käsil head ajad. Pärast seda, kui ligi kümnendi vältel tuli alatasa majanduskasvu prognoose alandada, ületas möödunud aasta igasugused ootused nii Ameerikas, Euroopas kui ka arenevatel turgudel. Majandus kasvab tublisti meie põhja- ja läänenaabri juures ning nende kiiluvees liigume ka meie. Majanduskasvu numbrid Euroopas ja mujal meenutavad näitajaid, mis olid enne 2008. aasta ülemaailmset majanduskriisi, ja on neid, kes hoiatavad, et toonased vapustused võivad lähitulevikus korduda.

Riskid on kahtlemata olemas, kuid jutud peatsest kriisist on liialdatud. Ka Postimehe ja advokaadibüroo TARK konverentsil jäi kõlama mõte, et pole tarvis nautida enda ära hirmutamist. Majandusanalüütik ja õppejõud Ruta Arumäe rõhutas, et Eesti majanduse puhul ei saa mullist rääkida ning kriisi tulekut pelgama ei pea. Peale selle ei saa rääkida ajaloo kordumisest, kuna iga kriis on erinev. Ka analüütik Peeter Koppel leidis, et kriisi pole praegu põhjust karta, kuna globaalne kasv on tugev ja jätkub veel vähemalt kahe aasta vältel.

Majandusteooria järgi järgivad kõik majandustsüklid ühtesama mustrit. Kõigepealt elavnemine, seejärel laienemine, siis tipptaseme saavutamine ja lõpuks kokkutõmbumisfaas. Konverentsil jäid kõlama ka mõtted, et nii või teisiti tuleb valmistuda majandustsükli viimaseks faasiks. Ka headel aegadel. Ehkki eksisteerivad ohud, tunduvad maailmamajanduse kasvu tulevikuväljavaated olevat head ja targa poliitika korral võivad järgnevad aastad kujuneda palju paremaks kui eelnevad. Sama on ka meil Eestis. Kuid enne tuleva aasta riigikogu valimisi on osal Eesti valitsuspoliitikutel sarnaselt 2007. aasta omadega jalad juba hakanud maaga kontakti kaotama. Raha ja tasuta asju lubatakse praktiliselt kõigile, kes valimisbülletääni kätte saavad. Kuid toonastest vigadest tuleb õppida, neid ei tohi korrata. Seepärast tuleb juba praegu ka malemängija kombel kolm käiku ette mõelda ning ka majandustsükli järgmiste faasidega arvestada.

Tagasi üles