Mihkel Mutt: kes meist on õige eestlane? (21)

Mihkel Mutt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt.
Mihkel Mutt. Foto: Marianne Loorents

Keda määratleda eestlasena ja keda mitte? Mihkel Mutt otsib eestluse komponente ja leiab end nii selges kui ka sogases vees.

Üritan veelkord selgitada, kuidas ma rahvusest ja Eestist aru saan.

Esiteks ei saa eestlust nagu mistahes rahvust määratleda ühe-kahe tunnuse põhjal. Neid on hulgemini ja rangelt võttes on meil alati tegemist «rohkem või vähem» eestlasega. Aga see ei mõjuta mõiste praktilist kasutatavust.

Geenid ja välimus? Siinkirjutaja ei ole kunagi uskunud «verd». Juba keskkoolis ütles õpetaja Vello Saage, kui jutt klassis sellele teemale läks: «Vaadake üksteisele otsa ja öelge, kes on see eestlane?» Tänu sõdadele ja vallutustele on eestlased oma lähimate aga ka kaugemate naabritega välimuselt sarnased.

Kuigi eksisteerivad ka mingid kohalikud põhitüübid, võib «pimetestiga»  isikuti alati alt minna. Aga teiselt poolt pole ma Järvakandis ega Vooremaal kohanud musta nahavärvi ja epikantusega põliselanikke. Nii et natuke piiritleb eestlast siiski ka genofond, kuigi ülehinnata seda tõesti ei maksa. Karl Vaino on puhas etniline eestlane, aga... mis eestlane ta on? Jüri Järvet oli jälle etniline venelane jne.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles