Juhtkiri: Keskerakonna vanad rehad (12)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reklaamifopaa: Jüri Ratase valimisreklaam
Reklaamifopaa: Jüri Ratase valimisreklaam Foto: Postimees.ee / kuvatõmmis

Hiljuti ilmus Venemaal raamatulettidele kahe Kremlile lähedal seisva politoloogi raamat «Müüdid korruptsioonist», mille keskne mõte on «teaduslikult tõestada», et korruptsioon on täiesti kahjutu nähtus, millega kaasneb vaid kasu ja majanduskasv. Iseenesest sobiks see raamat suurepäraselt Keskerakonna juhtpoliitikute ja nende palgaliste PR-inimeste öökapile. Läbi samasuguse müüdimurdmisprisma võiks ju vaadelda ka endise Keskerakonna noortekogu juhatuse liikme ja Tallinna linna noortevolikogu juhtinud Triinu-Liis Paabo tegevust. Tema kätte usaldatud pangakaardi kuritarvitamist võiks kahjusaaja ehk tallinlasest maksumaksja mõista kui passiivset metseenlust ja noore tütarlapse kohtumist Venemaa seksapiilse liidriga, kui otsest kasu Keskerakonna ja Ühtse Venemaa vahel sõlmitud sõpruslepingust.

Põhimõtteliselt astub Keskerakond järjekindlalt ühtede ja samade rehade otsa ning pole vahet, kas erakonda juhib selle looja Edgar Savisaar või keegi muu. Korruptsioon on oma olemuselt nagu hallitusseen ning selle vohamist ei peata Jüri Ratase näitlejameisterlikkus (või siis selle puudumine) uue, puhastunud Keskerakonna kehastamisel.

Korruptsiooni levimise põhjus pole mitte ainult inimlik ahnus, vaid ka eeskuju. Kehtib põhimõte «Tee, nagu mina ees teen». Ülemus annab niimoodi otseselt eeskuju oma alluvatele, sest kui näiteks tema peaks hakkama varastama või võimu muud moodi kuritarvitama, siis on ebatõenäoline, et keegi tema alluvatest või abilistest sellest teada ei saa. Ning sellisel juhul on viimastel kaks võimalust: kas «koputada» või ise samasuguseks muutuda.

Ülemuse peale kaebamisele vaadataks parteilises klannisüsteemis, kus edenemine karjääriredelil põhineb tingimusteta allumisel ja ustavusel, halvasti. Igatahes halvemini kui korruptsioonikuriteo toimepanekule, mille parteikaaslased andestaksid kiiremini kui ustavuse puudumise. «Koputamine» oleks ka ohtlik – see võib päädida tänu parteile saavutatud ametikoha kaotamisega või parteikollektiivist välja heitmisega. Üks võimalus on muidugi ka toimuvat vaikides pealt vaadata.

Ent kõige lihtsam on võtta eeskuju ja talitada nõnda, nagu teevad need, kes ametiredelil kõrgemal. Nõnda tekibki suletud ring, milles on lihtsam oma positsiooni kuritarvitada kui see kuritarvitamata jätta. See on tõenäoliselt ka kogu selle loo moraal: noor inimene järgis lihtsalt võõrast ja kahjulikku eeskuju. Jüri Ratas aga võib edasi rääkida uuest ja puhastunud Keskerakonnast. Idamaades on selle kohta üks tabav vanasõna: ütle «halvaa» nii mitu korda, kui soovid, suu sellest ikka magusamaks ei lähe.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles