Mart Raudsaar: vapilooma saatus (1)

Mart Raudsaar
, ajakirjandusõppejõud, Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Võib-olla kurb, võib-olla naljakas, võib-olla väärikas. Kohalike omavalitsuste liitmine on meile pärandanud veel ühe probleemi, mis võib tunduda pseudoprobleemina, kuna sellest ei sõltu otseselt meie toimetulek, aga pole seda siiski. Uued omavalitsused peavad leidma enesele uued vapid ja lipud.

Varasemate aastate vabatahtlike liitumiste käigus tekkinud omavalitsused on valinud uue valla vapiks reeglina sellele vallale nime andnud valla vapi. Praeguses olukorras pole niisugust lahendust lihtne kasutada, kuna keskuse vapi kasutuselevõtt süvendaks väiksemate liitunud piirkondade inimeste tunnet, et nendest sõidetakse üle; samuti on kaardil täiesti uusi nimesid (näiteks Lääneranna vald).

Seega otsitakse siin ja seal uue ühisvalla kujunevat identiteeti silmas pidades täiesti uut vappi. Elust teame aga, et mida suurem on hulk, seda keerulisem on leida kõigile sobivat ühist nimetajat ning kilbile võivad jääda sünteetilised, mitte midagi ütlevad lahendused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles