Heidit Kaio: mis on naistel viga, et nad põtkivad arvuka sigimise vastu? (21)

Heidit Kaio
, Pere ja Kodu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebid.
Beebid. Foto: Panther Media / Scanpix

Kui palju peab naisele maksma, et ta sünnitaks? Küüniliselt vastates – naise jaoks pole vastust. Sama hästi võiks küsida, kui palju peaks maksma, et k...i saada? Kui naine on huviline, siis saab nii lapsi kui ka muud, kirjutab ajakirja Pere ja Kodu peatoimetaja, kolme lapse ema Heidit Kaio.

Kas riik saaks aidata kaasa, et Eestis sünniks rohkem lapsi? On ülikalleid vahendeid, nagu emapalk, mis küll mõjutab laste sündimust... natukene. Kolmanda lapse 500-eurone kuutoetus küllap aitab ka.

Mis siis naistel viga on, et nad nii häälekalt põtkivad arvuka sigimise vastu? Alustame sellest, et laste saamise mõte on otsustavalt muutunud rasestumisvastaste vahendite kättesaadavusega. Laps pole enam paratamatus ega asjaolu, vaid vanemate projekt, millesse nad suhtuvad kui isiklikku saavutusse.

Lisaks on elu keerulisem kui Jehoova tunnistajate klantspilt. Avalikust debatist võib jääda mulje, et laste sünnitamata jätmine on tahtejõuetuse või isekuse demonstratsioon. Tegelikkuses võivad paljud naised noorena mõelda, et tore oleks olla paljulapselise pere ema. Küsimus pole mitte naise ootuses, kui palju lapsi ta tahab, vaid selles, kui paljudega ta hakkama saab. Ja kas ta leiab partneri, kellega saada rohkem kui üks laps.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles