Edasi 1983. aastal: natslikule timukale nõutakse karmi karistust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaus Barbie.
Klaus Barbie. Foto: Internet

Prantsuse demokraatlik üldsus väljendab suurt rahuldust seoses asjaoluga, et Prantsusmaale on toimetatud natslik kurjategija, endine Lyoni gestaapo šeff Klaus Barbie, kes oli varjanud end pärast maailmasõda Boliivias. Prantsuse võimude otsusel pandi ta samasse Lyoni vanglasse, kus ta okupatsiooniaastail saatis korda veriseid kuritegusid. Talle on esitatud süüdistus inimsusevastastes kuritegudes, inimeste tapmises ja piinamises. Barbiel tuleb vastutust anda 4000 patrioodi ja vastupanuvõitleja hukkumise ning 7500 prantsuse kodaniku fašistlikesse koonduslaagritesse saatmise eest.

Nagu ajaleht Liberation märgib, kannavad Ühendriigid suurt vastutust selle eest, et paadunud nats oli nii kaua vabaduses. «Just USA mahitusel,» kirjutab ajaleht, «sai fašistlikust kurjategijast Barbiest ärimees Altmann, kes elas rahulikult Boliivias. 1945. aastal oli ta Saksamaal USA okupatsioonitsoonis asuvas sõjavangidelaagris kinnipeetavate hulgas, kuid ta vabastati peagi ja võeti ameeriklaste kaitse alla.» Armulikkus sõjakurjategija vastu oli tingitud sellest, et USA televisioonikompaniide andmeil tegutses Barbie maailmasõja järel USA eriteenistuste palgalise agendina.

12.02.1983

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles