Kellele kuulub Jeruusalemm? (11)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli vastased protestijad.
Iisraeli vastased protestijad. Foto: MAHMOUD ZAYYAT/AFP

Jeruusalemma kuuluvuse küsimus on olnud tüliõunaks juba viimased 70 aastat. Selle aja vältel on käinud pidev heitlus selle nimel, kellele kuulub Jeruusalemm. Mõlemad pooled, nii juudid kui ka palestiinlased loevad Jeruusalemma enda omaks ning mingeid kompromisslahendusi pole praegu silmapiiril. Trumpi tunnustust Jeruusalemmale interpreteeriti otsusena tunnistada terve Jeruusalemma kuulumist Iisraelile. Tegemist on julge eksperimendiga, mille mõjud ja tagajärjed pole praegu veel selged. Arvamustoimetaja Taavi Minnik küsis ajakirjanik Orhan Džemalilt ja publitsist Avigdor Eskinilt, kellele peaks Jeruusalemm kuuluma.

Kahekümne aasta eest võttis Ameerika Ühendriikide Kongress vastu otsuse tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, kuid ükski järgnev president seda otsust ei kinnitanud, kuna kardeti kaotada sidemeid rikaste araabia maadega, nagu Saudi Araabia. Donald Trump otsustas 2017. aasta detsembris selle sammu teha, see tõi kaasa kriitikalaviini. Trumpi sammu mõistsid hukka Rooma paavst, ÜRO peasekretär, Euroopa liidrid, Türgi ja Iraan, islamistid, vasakpoolsed ja palestiinlased. Huvitaval kombel olid araabia maade reaktsioonid pigem vaoshoitud.

-Iisrael loeb Jeruusalemma oma pealinnaks, kuid rahvusvaheline kogukond peab Ida-Jeruusalemma Iisraeli poolt okupeerituks. Kellele peaks kuuluma Jeruusalemm teie arvates?

Avigdor Eskin: «Jeruusalemm on Iisraeli pealinn alates 1948. aastast, rohkem kui 70 aastat. 1967. aasta kaitsesõja käigus vallutas Iisrael Ida-Jeruusalemma ning sellest ajast on Jeruusalemm Iisraeli osa. Eri riikidel on selle kohta erinevad seisukohad, kuid Iisraeli seisukohalt on täiesti ükskõik, mida arvavad sellest riigid nagu Saudi Araabia, Jeemen, Süüria ja teised, kus tapetakse massiliselt süütuid inimesi ja rikutakse inimõigusi.

Ühendriigid tunnustasid Jeruusalemma Iisraeli osana ja kolivad siia oma saatkonna. See on väga oluline sündmus. Iisraeli jaoks on USA seisukoht olulisem kui see, mida arvavad kõik ülejäänud maad kokku. Barack Obama ajal lootsid araabia riigid, et Ameerika toetab nende Iisraeli-vastast positsiooni. Ameerika roll on Lähis-Ida regioonis palju suurem kui Euroopa Liidu oma. Iga aasta kulutab Ameerika Palestiina autonoomia toetuseks rohkem kui 700 miljonit dollarit, samas kui teised riigid panustavad kümnetes kordades vähem.

Barack Hussein Obama toetas Egiptuse Moslemi Vennaskonda ning rääkis pidevalt Palestiina riigist ja palestiinlaste õigustest, see aitas kaasa vaid verevalamisele ja terrorismile. Trump teatas hiljuti, et nüüd on Jeruusalemma probleem päevakavast maha võetud. See tähendab, et Jeruusalemmas on rahulik.

Rahvusvahelises õiguses ei leia me selle kohta viidetki, miks ei võiks Jeruusalemm olla Iisraeli pealinn. Teised riigid, nende hulgas Eesti, leiavad, et Jeruusalemm peaks olema Palestiina riigi pealinn ning et Ida-Jeruusalemm on Iisraeli poolt okupeeritud. See on naeruväärne. 1948–1967 kuulus Ida-Jeruusalemm Jordaaniale, enne seda kuulus Jeruusalemm brittidele, enne seda Türgile. Mingitest palestiinlastest ei räägitud enne 1960ndaid, see kõik on KGB projekt. Lugege Ion Pacepa, läände põgenenud endise Rumeenia luure kindrali raamatuid, ta on detailselt kirjeldanud, kuidas Palestiina projekt sündis Lubjankal. Varem nimetati palestiinlasteks kõiki Palestiina elanikke: juute, kristlasi, araablasi. Palestiinlased on rahvana väljamõeldis! Ning jutud sellest, et neil on mingid õigused Ida-Jeruusalemmale, on lihtsalt naljakad.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles