Vladimir Sazonov: Washington ja Islamabad – kas nurjunud partnerlus? (1)

Vladimir Sazonov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistan tähistab 70. iseseisvuspäeva.
Pakistan tähistab 70. iseseisvuspäeva. Foto: AKHTAR SOOMRO/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ja Pakistani suhted on olnud vastuolulised. Ühest küljest on pakkunud Pakistan USA-le tuge tema vastastega võitlemisel, teisalt on neid vastaseid ise sageli toetanud. Nüüd näib, et ameeriklaste mõõt on täis saanud, kirjutab orientalist Vladimir Sazonov.

Selle aasta esimesel päeval kirjutas Ühendriikide president Donald Trump Twitteris, et USA on andnud viimase 15 aasta jooksul Pakistanile toetust 33 miljardi dollari ulatuses. Kuid Trumpi sõnade järgi on Pakistani valitsus vaid valetanud ja pakkunud toetust terroristidele, kellega Ameerika võitleb Afganistanis alates 2001. aastast.

USA ja Pakistani suhted on alati olnud vastuolulised ja keerulised. Pakistan on näinud Ameerikas olulist partnerit, kes on võimeline aitama Islamabadi võimsa India vastu, keda Pakistan kardab kui tuld. 1980ndatel toetas Ameerika Islamabadi rahaliselt eesmärgiga ajada Afganistanist välja Nõukogude Liidu sõjaväeüksused. Ronald Reagan osutas selleks Pakistanile sõjalist abi kahe miljardi USA dollari ulatuses ning andis veel kolm miljardit majanduse turgutamiseks. 1989 tõmbusidki Nõukogude väed Afganistanist välja. Kuna Pakistan arendas tollal oma tuumaprogrammi, lõpetas USA 1990. aastal sõjalise toetuse andmise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles