Taavi Tamkivi: riigi 300 miljonit eurot ja meie vanaduspõlv (3)

Taavi Tamkivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Tamkivi
Taavi Tamkivi Foto: Kuvatõmmis

Mida teha umbes 300 miljoni euroga aastas, mida riik meie tasutud maksudelt kõrvale paneb selleks, et meid meie vandaduspõlves, mil me ise endale enam elatist teenida ei jaksa, võimalikult hästi abistada, küsib finantsmatemaatik ja nelja lapse isa Taavi Tamkivi.

Meenutuseks. Teise samba näol, mille mõttekuse üle praegu meedias debateeritakse, on tegemist  programmiga, kus maksumaksjatena oleme sõlminud kokkuleppe riigi ja fondivalitsejaga. Igas kuus paneme sinna kaks protsenti oma palgast ning saame sellele veel lisaks neli protsenti «riigipoolset panust», mis tegelikult on samuti meie enda poolt riigile makstud tulu.

Finantsmatemaatikuna tekib mul küsimus, kas riigi poolt igal aastal maksudena kokku kogutud 300 miljoni euro investeerimine fondidesse, mis ainult võibolla toovad tagasi pisut rohkem raha, kui seda inflatsiooni tõttu kaduma läheb, on ikka kõige tulusam ja riskivabam viis meie vanaduspõlve kindlustamiseks? (Vaadates pensionikeskus.ee ja Eesti statistikaameti andmeid, on näha, et viimase 10-aastase majandustsükli käigus on tulusus olnud negatiivne (–0,8%)).

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles