Margus Punab: iibepoliitika vajab restarti (36)

Margus Punab
, Tartu Ülikooli kliinikumi meestekliiniku juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Punab.
Margus Punab. Foto: Sander Ilvest

Sündimuse toetamine peab olema igakülgne. Rakendatud meetmed vajavad regulaarset hindamist ning oma aja ära elanud ja eesmärki (enam) mittetoetav meede tuleks asendada vajadustele paremini vastavaga, kirjutab Tartu Ülikooli kliinikumi meestekliiniku juht Margus Punab.

Sel aastal on taas aktiveerunud arutelud sündimuse kasvatamise teemadel. Olulisematest sõnavõttudest tooksin esile professor Raul Eametsa ja ettevõtja Kristjan Järvani artikli, kus kalkuleeriti lastest sündivat tulu riigile. Arutelule iseloomulikum oli aga eelmainitule järgnenud artikkel, kus Ivar Raig küsis, et mida saab teha riik sündimuse suurendamiseks Eestis, aga kahjuks ei leidnud vastust esitatud küsimusele.

Samas on huvitav, et teema tõuseb fookusesse siis, kui positiivsed arengud hakkavad juba vaikselt kätte jõudma. Nii teame, et viimase kolme aasta jooksul on Eesti elanikkond suure tõenäosusega kasvanud. Teame ka seda, et sündimus samal ajal tõusnud ei ole ja praegune rahvaarvu kasv on ühelt poolt seotud keskmise eluea tõusuga, teisalt on pöörde toonud aga eelkõige rändesaldo positiivseks muutumine.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles