Ene Pajula: mammil on hea meel, kui üks nõukaaegne komme kaob (53)

Ene Pajula
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: Konstantin Sednev

Mammi ei saa salata, et oli jahmunud, kui hüsteeriliselt reageeriti hümni ärajätmise peale ETV vana-aastaõhtu otsesaates. Mis siis nüüd õieti lahti läks? Kas tõesti kõik need inimesed, kelle meelest see seik tähistas Eesti Vabariigi lõppu, on igal uusaasta keskööl televiisori ees hümni kuulates valvel seisnud?

Mammi kogemus ütleb muud. Tema on näinud, kuidas inimesed selle kesköise hümni ajal hoopis hordide kaupa ilutulestikku vaatama tormavad. Paljud neist pole isegi tähele pannud, et sel ajal hümni mängiti.

Ja üldse, see kesköise hümni mängimise komme ETVs pole ju mingi Eesti oma originaalne tava, vaid on üle võetud Nõukogude Liidu aegsest kombest. Mammiealised, kes tunduvad hümni ärajätmise üle kõige valjemini protestivat, peaksid mäletama, kuidas ETV katkestas või lõpetas uusaasta saabumiseks oma programmi ja transleeris Nõukogude hümni Kremli pildi taustal. Häbi küll, aga mammigi on omal ajal just siis Sovetskoje Šampanskoje klaase kokku löönud… antagu keisrile, mis keisri kohus ja need teised sõnad…

Kommentaarid (53)
Copy
Tagasi üles