Postimees 1991. aastal: Iraagis algas sõda (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Wisconsin
USS Wisconsin Foto: Internet

Neljapäeva öösel alustasid USA väed pealetungi. Enne 16. jaanuari eelnes intensiivne elektrooniline sõda, mille käigus löödi välja Iraagi radarijaamad.

Öösel saadeti pommitama üle 2500 USA ja liitlase lennuki, mis tegid maatasa radarijaamad ja raketipatareid. Pulbristati Basra ja Bagdadi kindlustatud rajoonid. Iraagi lennuvägi lakkas olemast, ilma et neil oleks õnnestunud õhku tõusta. Liitlaste lennuvägi kaotusi ei kandnud.

Sõjategevuse algul jõudis Iraagi armee välja tulistada vaid viis raketti. Üks neist tulistati alla enne Saudi Araabia pealinna Er-Riadi ja neli kukkus alla kõrbe luidetesse.

Arvatakse, et lennuvägi jätkab paar päeva pommilööke, enne kui tegevusse astuvad maaväed.

Sõjaliste ekspertide andmeil ei ole Iraak üldse valmis sõjaks merel. Liitlaste 210 lahingulaeva vastu on neil panna vaid paar tosinat torpeedokaatrit ja suurtükipaati.

Arvatakse, et Iraagi valikväed on kandnud õhurünnakutes raskeid kaotusi. Samal ajal on Saddam Hussein kinnitanud, et kahuriliha jätkub ja võit kuulub neile.

Kell pool üheksa eile hommikul sooritas liitlaslennuvägi teise rünnaku. Ilmselt tehnilistel põhjustel kaotati üks Briti ja üks USA lennuk.

Teadaolevalt on purustatud Iraagi tähtsaid objekte.

18.01.1991

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles