Postimees 1994. aastal: Ukraina annab oma tuumarelvad Venemaale (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa mandritevaheline ballistiline rakett RS-24 Jars
Venemaa mandritevaheline ballistiline rakett RS-24 Jars Foto: SCANPIX

Eile kirjutasid USA president Bill Clinton, Venemaa president Boriss Jeltsin ja Ukraina president Leonid Kravtšuk Moskvas alla lepingule, mis näeb ette endiselt Nõukogude Liidult Ukrainale päranduseks jäänud tuumarakettide üleandmise Venemaale.

Teise kokkuleppe kohaselt sihivad USA ja Venemaa selle aasta 30. maiks ümber oma tuumaarsenali. Selle ajani on mõlemad riigid hoidnud vastastikku sihikul teineteise linnu ja strateegilise tähtsusega objekte.

Ukraina relvastust käsitlevas lepingus öeldakse, et Ukraina annab tuumalõhkepead Venemaale üle «võimalikult kiiresti». Ukrainal on ühtekokku 176 kontinentidevahelist tuumaraketti ligi 1800 lõhkepeaga.

Kõige võimsamad, 46 SS 24-tüüpi raketti deaktiviseeritakse kümne kuu vältel.

Vastutasuks saab Ukraina 177 miljonit USA dollarit abiraha tuumarakettide demonteerimise katteks, 155 miljonit dollarit otsest USA abi ning ligi miljardi dollari suuruse lepingu tuumapeadest saadava uraani müügiks 20 aasta vältel, edastas AP.

15.1.1994

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles