Edasi 1970. aastal: sm. Artur Pauli p. Vaderi valimine Ülemnõukogu Presiidiumi esimeheks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Vader
Artur Vader Foto: Internet

Artur Vader on sündinud 1920. aastal Valgevenemaal talupoja perekonnas. Pärast keskkooli lõpetamist 1937 oli ta õpetaja ning komsomolitöötaja. Suure Isamaasõja algul läks A. Vader vabatahtlikuna rindele ja sai raskesti haavata. Pärast tervenemist töötas ta mittetäieliku keskkooli direktorina, Moskva Mehaanikatehnikumi direktori asetäitjana ja üleliidulise õppekombinaadi direktorina. 1943 astus A. Vader NLKP liikmeks.
 

1948 kutsuti A. Vader tööle EKP Keskkomiteesse. Algul töötas ta EKP KK aparaadis, siis EKP Tallinna Kalinini Rajoonikomitee teise sekretärina, 1950 valiti Harju maakonnakomitee esimeseks sekretäriks. 1952-1959 oli Tallinna linnakomitee sekretär. 1959 edutati A. Vader vastutavale tööle NLKP Keskkomitee aparaadis.

1963-1964 kinnitati A. Vader EKP Keskkomitee ja ENSV Ministrite Nõukogu Partei- ja Riigikontrolli Komitee esimeheks ning ENSV Ministrite Nõukogu esimehe asetäitjaks ja valiti Keskkomitee sekretäriks. Jaanuaris 1964 valiti A. Vader EKP Keskkomitee teiseks sekretäriks.

A. Vaderil on kõrgem parteipoliitiline haridus.

23.12.1970

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles