Tarmo Pikner: Savisaar noorema hüperboloid

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Pikner
Tarmo Pikner Foto: Erik Prozes

Savisaar noorem on ette võtnud tänuväärse töö. Nimelt – valmistab keskerakondlasest riigikogulane Erki Savisaar koos äripartneri Kristjan Sakkiga (MTÜ Voore) riigieelarve 4-miljonilisest katuserahast 3D mudeli. Põnevaid leide on teisigi, leidis arvamusportaali kolumnist Tarmo Pikner.

Teatavasti on 3D mudel tõhus vahend keeruliste protsesside läbivalgustamiseks. Kõige tulemuslikum oleks edaspidi panna riigikogu saali puldile 4-miljoniline rahapott pöörlema, rahvasaadikud sisestavad sinna soovid ja need valgustatakse kolmest küljest läbi – kellele raha läheb, miks läheb ja mis rahast saab. Igati lihtne ja kõigile selge protsess, pole vaja kiibitsejail urgitseda igasugustes registrites ja toimikutes.

Uutmoodi protsessi näitena tõi keskerakonna fraktsiooni esinaine Kersti Sarapuu (kelle abikaasa Arvo Sarapuu sai korruptsioonisüüdistusega sabasule Tallinna linnavalitsusest, millel pole Kerstiga mingitki puutumust) 50 000 euro eest tehtava Voore mõisa 3D mudeli, mis: «Võimaldab ajaloolise mõisa avada külastajatele ekskursiooniks esialgu virtuaalselt.»

Simsoni jõulupõrsad

Lisaks rahaeralduse igakülgsele läbipaistvusele avab selline lähenemine uued võimalused ehitusturgudel – ei jõua ju kõiki baltisakslaste mõisavaremeid füüsiliselt üles ehitada maksumaksja raha eest.

Märksa odavam tuleb neid taastada virtuaalselt (virtuaalse ehituse heaks näiteks on hiljuti avalikustatud uue kastikujulise Tallinna kaubamaja 3D mudel, mis peakski jääma virtuaalseks külastamiseks).

On tänuväärne, et eelarveraha kulutamise kohta on hakatud 3D mudeli põhimõtet rakendama ka teiste rahaeraldiste osas. Nii saime teada, et meie jõulupõrsaste nuumamiseks on Keskerakonna taotlusel antud kaks miljonit eurot riigi toetust, millest suure osa sai majandusministri Kadri Simsoni elukaaslase Teet Soormiga seotud ettevõtmised.

Nagu keskerakondlasest riigikogulane Siret Kotka-Repinski lausus: «Kui uusi põrsaid poleks juurde tulnud, poleks meil oma rahvast lõpuks millegagi toita.» Igati õige tähelepanek, pealegi on jõulud ukse ees.

Loomadest veel rääkides, annetas keskerakondlasest rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin omaltpoolt riigi raha kodututele kassidele - igaüks 46-st Narva tänavail hulkunud kinninabitud kassist saab 508,70 eurot hüvitist (MTÜ Narva KassiTuba). See pole teab mis suur summa, arvestades, et Stalnuhhini pereliikmete autokulude katteks maksab riigikogu kantselei (kuluhüvitiste kaudu) igal aastal 6000-10 000 eurot.

Eurod idablokile

Ida-Virumaast juba rääkides – 30 000 eurot katuseraha eraldati idablokile, kuhu nime järgi peaksid kuuluma Venemaa, Põhja-Korea ja Ida-Virumaa, vähemalt sinna kuuluv Lüganuse vald. Viimases tegutseb Korea võitluskunsti taekwondo klubi Idablokk. Teada on, et sellise kunstiga tegeleb vastne Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart, kuid rahaeraldise taga seisab hoopis teistsuguste kunstikalduvustega keskerakondlane Märt Sults.

Nagu Sults mainis: «Igal saadikul on kohustus toetada oma piirkonda, kust ta on valitud.» Nagu näha, käib Tallinna piir Lüganuseni välja (Sults valiti Tallinna, mitte Lüganuse volikokku). Siin on tegemist win-win projektiga – Tallinna volikogu pigistab silma kinni Sultsi Tallinna linnahallile seinamaalingute tellimise eest ja Kõlvart saab jälle reisida oma Põhja-Korea sõprade juurde võitluskunste viljelema ehk siis Sults ja Kõlvart - mõlemad kunstiinimesed on võitnud.

Kui kellelegi tundub, et kirjutis on kaldu ühe erakonna poole, siis selgituseks - alustasin lihtsalt eelarveridadel näpuga vedamist ja pole veel kaugemale jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles