Edasi 1988. aastal: kuidas teha krambambulit

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krambambuli
Krambambuli Foto: Internet

Kirjutab insener H.Kirn Nõmmelt:

«Mind ajendas kirjutama hiljuti Edasis avaldatud Krambambuli laulutekst. Olen seda laulu oma üliõpilasaegadel (viiekümnendatel) ja hiljemgi laulnud, teadmata, mis jook krambambuli ikkagi on. Selguse sain Budapestis kirjastatud kokaraamatust «Kochbuch für Feinschmecker». Oletan, et joogi retsept pakub huvi Edasi lugejatele, eriti vana-aasta õhtu lähenemisel – just siis soovitakse krambambulit valmistada.

Tulekindlasse kaussi pannakse tükeldatud puuvilju (õunu, kirsse, rosinaid, datleid, apelsiniviile, pähklitega täidetud kuivatatud ploome). Kausi peale asetatakse metallsõel, kuhu pannakse 1 kg tükksuhkrut. Suhkrule valatakse 0,5 l põletatud rummi (või piiritust, viin ei sobi). Piiritus süüdatakse. Elava tule mäng, sulava suhkru ja puuvilja lõhn loob mõnusa meeleolu. Kausi alla tuleb asetada rest, sest kuum anum võib rikkuda lauaplaadi.

Kui suhkur on enam-vähem sulanud ja kaussi tilkunud, lisatakse kuum hõõgvein: 2 l valget hõõgveini (võib olla ka punane), mis on kaneeli, sidrunikoore ja nelgiga maitsestatud, 1 l kuuma teed, kahe sidruni ja kahe apelsini mahl. Mõne minuti pärast on jook valmis. Segatakse, proovitakse kangust. Vajadusel lisatakse suhkrut. Ja siis valatakse jook kuumalt klaasidesse ja läheb lauluks.»

6.12.1988

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles