Juhtkiri: Ivanova ja Ratase must kast (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova ühisel pressikonverentsil tänavu juulis.
Yana Toom, Oudekki Loone ja Olga Ivanova ühisel pressikonverentsil tänavu juulis. Foto: Liis Treimann

Keskerakond viskas Olga Ivanova juba septembris välja. Või siis ei visanud? Ivanova otsustas kohalikel valimistel kandideerida koos Edgar Savisaarega konkureerivas nimekirjas ja Jüri Ratas koos oma meeskonnaga käitus selle peale otsustavalt. Või siis ei käitunud otsustavalt?

Ivanova oleku kirjeldamisel jääb tavaline inimene oma koolimatemaatika ja -füüsikaga kindlasti hätta. Veendunud ei saa olla selleski, et hinnangu andmisega saaksid hakkama kvantmehaanikaga tegelevad teadlased. Ivanova on justkui Schrödingeri kass, kelle kohta me kuni musta kasti avamiseni ei tea kindlalt, millises olekus ta on – Keskerakonnas või siiski mitte.

Kokkuvõttes iseloomustab see juhtum koos riigikogu komisjonides toimuvate vangerdustega seda, millised katsumused on Jüri Ratase ja ta sõprade ees esiteks oma erakonna koos hoidmisega ning teiseks peaministritoolile jäämisega.

Millised on need lubadused, mida eri suundadesse liikuda tahtvatele osakestele-parteilastele jagada on tulnud? Eelkõige, mida need partei püsima jäämiseks antud lubadused Eestile tähendavad, millistes otsustes väljenduvad? Ja muidugi, lisaks sisule, kui palju maksumaksjate töökate kätega riigi- või Tallinna linnakassasse kokku kantut kulutavad?

On vana nali, et kui ükskord peaministritooli alumist poolt uurima hakatakse, siis leitakse sealt lisaks Juhan Partsi kassi Miisu paarile käpatõmbele järgnevate peaministrite sügavad-sügavad küünejäljed. Kui hinnata kümne küünega toolist kinni hoidmist kui eraldiseisvat väärtust ja püsimist kui omalaadi rodeoga sarnanevat mängu, siis võiks Jüri Ratasele ta suveöiste ja muude jutuajamiste eest tublisti punkte anda. Ta jäi püsima ja suvisest nn kolmest õest läks lõpuks Edgar Savisaarega koos kandideerima ainult Olga Ivanova.

Häda, nagu juba öeldud, on aga selles, et me ju tegelikult ei tea, mida lubas erakonna esimees ja peaminister Ratas kahele kolmest ja lõpuks, nagu välja tuleb, ka meie tänase loo kangelannale. Ka need lubadused on ju laiema publiku jaoks mustas kastis ning parimal juhul saame teha nende kohta oletusi.

Huvitavat matemaatikat juurutab Keskerakond oma propagandas laiemaltki. Jätame peensused välja ja teeme sellest kooliülesande. Kui valitsus võtab 60 000-lt maksumaksjalt igaühelt iga kuu 32 eurot rohkem ja poolele miljonile maksumaksjale annab igaühele 64 eurot kuus juurde, siis kui palju eurosid jääb valitsusel aastas puudu? Või: mitu korda on kokku kogutud summa väljaantavast suurem? Või veel lihtsamalt: kas suurem on kogutav summa või väljaantav summa?

Propagandistlike «matemaatikaimede» korrutamise õiguse eest on kirev seltskond, keda varem ühendas ühispugemine Edgar Savisaarele, valmis toetama Ratast ta kümne küüne võistlusel. Ent kui kaua ja mis hinnaga Eesti inimeste jaoks?  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles