Taavi Aas: poliitpõgenik Kuzitškin, linnapea ei tee teie kodus remonti! (28)

Taavi Aas
, Tallinna linnapea (KE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas
Taavi Aas Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tallinna linnapea Taavi Aas (Keskerakond) leiab, et Postimehe toimetus võiks paremini oma tööd teha, lisaks sellele tuleks arvamusportaali kolumnistile Andrei Kuzitškinile tutvustada Eesti pealinna ja riiki.

Eestis tegutsev Venemaa poliitpõgenik Andrei Kuzitškin on võtnud ette Tallinna välisilme kritiseerimise («Töötate või? Kehvasti töötate, härrased!», PM 23.11). Kriitika on äge, kuid üsna ebatäpne. Kuzitškin leidis Tallinnas ridamisi erakätesse kuuluvaid objekte, mida omanik pole suutnud korda teha ja osutas nende pinnal, et Tallinna linnavalitsus teeb halba tööd.

Külalisele Venemaalt tuleks selgitada, et Eestis ei tee linn ega ka mitte riik reeglina inimeste eraomandit korda, ei remondi, pahtelda, värvi ega isegi korista. Oma voodi tuleb kodus ise üles teha, linnavara abilinnapea Eha Võrk ei tule teie patju soputama. Ja teie korteri prügikasti ei vii välja keskkonnaala abilinnapea Züleyxa Izmailova.

Toimetuse terav silm oleks võinud märgata, et Keskturg, mille kehv seis oli arvamuskirjutajale pinnuks silmas, kuulub juba ammu erakätesse. Külalist pani nördima suure stalinistliku hoone seisukord, mis asub Tartu maantee nurgal Stockmanni kaubamaja vastas. Kuid ka see kuulub erakätesse ja linn ei saa selle fassaade krohvima minna isegi siis, kui linnapea seda hinges väga tahaks. See on omaniku kohustus.

Kui Pärnu maantee 31 eraarendus ei valmi, siis on sellel vägagi loogilised põhjused – nimelt toimusid seal arheoloogilised väljakaevamised, mis töid pidurdasid. Enne sõnavõtmist võiks need asjad endale selgeks teha.

Silma riivanud Tatari 8 parkla kuulub erakätesse ja linnavalitsusel pole seal suurt midagi teha. Eraettevõtlus saab Tallinnas suurema osa asjadega kenasti hakkama, mõned asjad aga võtavadki aega, mis teha.

On ka asju, kus me ei hakkagi sekkuma. Kui Suur-Ameerika 27 maja puhul häirib teda rõdul kuivav pesu, siis ei kavatse me küll seda pesu ära korjata.

Linnale kuuluva vara puhul on loomulikult palju sellist, mis nõuab veel korda tegemist. Ja äsja just valija usaldaski meie kätte võimu, et teeksime korda Linnahalli, uuendaksime Kalevi Keskstaadioni, rajaksime Tallinnale uue jalakäijatesõbraliku peatänava ning merepromenaadiga Reidi tee. Kuzitškinist oleks kena pisutki austada valija otsust.

Kuzitškin kirjutas, et Tallinn pole õppinud end ära majandama. Ma ei tea, millele ta tugineb, kuid rahvusvahelised reitinguagentuurid on Tallinna puhul kasutanud korduvalt terminit «mõistlik majandamine» ja Fitch Ratings on tõstnud Tallinna reitingut viimase aasta jooksul kaks korda. Tallinna linna krediidireiting on sama tugev kui Eesti riigil.

Jutt sellest, et Tallinna majandamine ei tule välja, tugines numbritele, et suurem osa raha pärineb riigieelarvest. Võib-olla on see külalisele üllatuseks, aga kõigi Eesti omavalitsuste rahastamine tugineb suurel määral üksikisiku tulumaksule, mis on riiklik maks ja kajastub seetõttu riigieelarves. Ehk teeb toimetus teinekord oma tööd natuke paremini ja roogib avaldatavatest tekstidest silmatorkavamad rumalused ning Ameerika avastamised välja. Ja tutvustab võõramaalasele meie linna ja riiki. Vastasel juhul võib mõni lugeja tema ebaadekvaatseid väiteid tõe pähe võtta.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles