Postimees 1929. aastal: ühistegevus elektri nimel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01: ELEKTER : PÄRNU, EESTI,  13OCT12-
 Vikerkaar kõrgepinge liini taga.
ul/Foto URMAS LUIK PÄRNU POSTIMEES
PRN01: ELEKTER : PÄRNU, EESTI, 13OCT12- Vikerkaar kõrgepinge liini taga. ul/Foto URMAS LUIK PÄRNU POSTIMEES Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Elekter põllumehele kättesaadavaks. Kavatsetakse elektriühinguid asutama hakata. Ühistegelises Liidus on praegu käsil elektriühingute normaalpõhikirja kokkuseadmine.

Elektriühingute ülesandeks oleks kõrgepinge transformaatorite ja elektriliinide ehitamine. Samuti jääks elektriühingute ülesandeks vahekorra korraldamine voolutarvitajate ja jõujaama vahel. Sarnaste ühingute järele on eriti viimasel ajal tarvidust tuntud. On ju Ulila ja Ellamaa jõujaama kasutamine järjest kasvamas. Üksikuil muutuks liini vedamine aga ülesaamatult raskeks.

Elektriühingu tegevusepiirkonnaks on mõeldud valla suurune ükskus. Ühingu tegevusala oleks piiratud ühe transformaatori piirkonnaga. Sarnased elektriühingud on eriliselt levinenud Saksamaal, kus neid kümneid-tuhandeid. Meil on varemini mõned elektriühingud tegevuses olnud, kuid need on likvideeritud juba aastate eest. Ühingute elustamisega loodetakse voolu saamist eriti põllupidajatele kergendada. 21.11.1929

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles