Helir-Valdor Seeder - uus maksuterminaator

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Andrus Peegel

Paistab, et Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhil Helir-Valdor Seedril on selle koalitsiooniga omad plaanid. Lõppeva nädala teisipäeval asus ta kindlalt toetama rahandusminister Toomas Tõniste väljaütlemist, et alkoholiaktsiisi järgmise tõusu vajalikkust tuleb tõsiselt kaaluda. Alkoholiaktsiisi kiire ja järsk tõus lähiaastatel on üks sotside esimehe Jevgeni Ossinovski koalitsioonileppesse surutud teemasid.

Ent sellega Seeder ei piirdunud. Reedeses Postimehes teatas ta, et kuigi Keskerakond ja majandusminister Kadri Simson üritavad maakondades tasuta ühistransporti kehtestada, pole koalitsioon niisugust asja kokku leppinud. Keskerakond on püüdnud valitsust küll sellise liigutuse vajalikkuses veenda, aga IRL on tasuta ühistranspordi vastu, kinnitas Seeder.

Kes teab, mida toob uus nädal, ent juba praegu on selge, et koalitsioonipartneritele laksude jagamine pole juhuslik. Seeder teab, mida teeb, ja puhtratsionaalselt võttes on tal õigus. Alkoralli käib Läti vahet täie hooga ja alkoholiaktsiisi auk tuleb riigieelarves ilmselt suurem, kui suuremadki pessimistid ennustanud on. Samuti on segane ja mitmeti mõistetav maakondade tasuta ühistranspordi plaan.

Samamoodi käitus Seeder tänavu kevadel, kui nõudis mitme valitsusliidu sees juba kokku lepitud maksu ärajätmist. Tookord saatis teda edu. Ära jäid suhkrumaks, pakendimaks ja panditulumaks. Tõsi, kõike seda ei saa Seeder ainuüksi enda nimele kirjutada, sest ka ettevõtlusorganisatsioonid olid maksude pärast tagajalgadel ja surve poliitikutele erakordselt suur.

Isepäiseks meheks peetav Seeder võitleb õigete asjade eest, kuid populistlike meetoditega. Milleks üldse lasta asjadel nii kaugele minna, et peab väga viimasel hetkel hakkama suure käraga muudatusi tegema? Seeder oli maksumuudatuste ja aktsiisitõusudega kursis nii kevadel kui ka riigieelarve kokkupanemise ja riigikogule esitamise ajal. Juba siis oli alkoholiaktsiisi tõus ületanud normaalse piiri, nagu Seeder millegipärast alles nüüd räägib. Kui sul on õigus, on mõistlik otsustavalt sekkuda esimesel võimalusel.

Seda just seetõttu, et maksumuudatustest, mis mõjutavad riigieelarve tulu laekumist ja ettevõtete eelarvet, on viisakas ette teatada vähemalt pool aastat. Uus alkoholiaktsiisi tõus on ette nähtud 1. veebruaril ehk veidi rohkem kui kahe kuu pärast.

Viimase aasta jooksul on rahandusministeeriumi ametnikest südamest kahju. Inimestel, kes päriselt arvutada oskavad, pole lihtne olnud. Aasta tagasi ametisse asunud valitsus on kõigepealt tulnud välja mahuka ja üsna hullumeelse maksupaketiga, siis mingid maksud ära jätnud, siis uued välja käinud. Samal ajal istuvad kabinettides pärisinimesed, kes arvutavad. Ja haaravad peast, kui kuulevad, et natuke enne jõule võiks hakata arutlema mõne järgmise aasta maksutõusu ärajätmise üle.

Kunagi 1990ndatel pälvis karmi käega maksuameti juht Ardo Ojasalu ajakirjanduselt maksuterminaatori tiitli. Kui Seedril õnnestub alkoholiaktsiisi tõus ära jätta ja riigieelarve mõneks ajaks pea peale keerata, on uus maksuterminaator sündinud. Samas ootab riigi rahakotti teatav tühimik ees niikuinii, sest kuigi ministrid keelduvad seda uskumast, ei laeku alkoholiaktsiisi mingi valemiga nii palju, kui järgmise aasta eelarve eelnõusse on kirjutatud.

Kogu selle kurbloolisuse pealt lõikab praegu poliitilist profiiti IRL eesotsas Seedriga, kes serveerivad end ettevõtjate õiguste eest seisjaina. Seisavadki, ent on samal ajal osa valitsusest, mis viljeleb oma tehtud-mõeldud poliitikat.

Aktsiiside lammutamisest ei piisa, aga Seedri tegelik plaan tundubki olevat hoopis valitsuse lõhki ajamine. Mis oleks üks tõeliselt ettevõtjasõbralik tegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles