Robert Mugabe - Zimbabwe ootab

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
37 aastat Zimbabwes võimul olnud president Robert Mugabe kuvand on selle aja jooksul muutnud ülistatud vabastajast vihatud diktaatorini.
37 aastat Zimbabwes võimul olnud president Robert Mugabe kuvand on selle aja jooksul muutnud ülistatud vabastajast vihatud diktaatorini. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kolmapäeva varahommikul arenesid Zimbabwes tormilised sündmused, kui sõjavägi võttis üle riigitelevisiooni, blokeeris parlamendi ümbruse ja sundis alates 1980. aastast Zimbabwet raudses haardes hoidnud president Robert Mugabe koduaresti.

Sellegipoolest ei näe me Lõuna-Aafrika riigi tänavatel juubeldavaid inimesi, sest 93-aastane Mugabe pole tagasi astunud ja ilmus eile kõigile üllatuseks Harares asuva ülikooli lõputseremooniale. Ja zimbabwelased ootavad – vaikselt ja rõõmustades vaid sisimas, et riigis, mis on aastaid meenutanud seisvat vett, on lõpuks tunda muutuste tuuli.

Ent ka ilma Mugabeta jääb võimule sama partei, ZANU-PF, seega ei tea keegi, mida see üldse muudaks. Pole välistatud, et diktaatori valitsusaeg polegi veel ümber ja Mugabe jäetakse siiski pukki, vähemalt kuni ZANU-PFi kongressini detsembris või järgmisel aastal toimuvate presidendivalimisteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles