Edasi 1990. aastal: Balti välisministrid visati Pariisi konverentsilt välja

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CSCE nõupidamine
CSCE nõupidamine Foto: Internet

PARIIS, 19. NOVEMBRIL. Balti riikide välisministrid jälgisid täna hommikul Euroopa tavarelvastuse piiramise lepingule allakirjutamist erikülalistena, kelle rinnamärgil oli maa nime asemel kolm punkti. Kuid enne Euroopa julgeoleku-ja koostöönõupidamise (CSCE) plenaaristungi algust olid Eesti, Läti ja Leedu välisministrid sunnitud lahkuma ruumist nr. 2, kuhu nad pääsesid vastavalt erikülalise staatusele.

Protesti selle staatuse vastu esitas täna hommikul Nõukogude välisminister Eduard Ševardnadze. Protesti alusel palus Prantsuse välisminister Roland Dumas Balti välisministrid enda juurde välisministeeriumi. Seal selgitas ta, et on sunnitud tagasi võtma oma kutse Balti välisministritele osaleda CSCE nõupidamisel erikülalistena.

Täna õhtul kavatsesid Balti riikide välisministrid korraldada pressikonverentsi, et selgitada väljaviskamise põhjusi. Paraku korjas nõupidamise turvateenistus kohe kõik materjalid ära ja tõmbas kuulutused seinalt maha. Balti riikide välisministrite erikülalise staatuse andmisega venitas Prantsuse välisministeerium viimase hetkeni, nähtavasti kartes komplikatsioone Nõukogude poolelt. Ent Nõukogude vastuseis tuli siiski.

20.11.1990

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles