Margus Mets: Lõuna-Eesti Postimees

Margus Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Mets
Margus Mets Foto: Mihkel Maripuu

Tänasest hakkab Lõuna-Eestis ilmuma Lõuna-Eesti Postimees. Oleme seisukohal, et Lõuna-Eesti jagamine nõukogude ajal Põlva, Võru ja Valga maakonnaks ei arvestanud inimeste tegelikke kogukonnasuhteid ega ka kunagisi kihelkonnapiire.

Praegusajal on tavaline, et elatakse ühes, aga tööl või koolis käiakse naabermaakonnas. Otepäälased pole ennast kunagi päris valgamaalasteks pidanud. Setode pikk ja visa iseseisvusvõitlus Põlva ja Võru keskvõimuga lõppes vaba Setomaa valla loomisega. Kes ei tea, siis ajalooline Setomaa oli siiani poolitatud kahe maakonna vahel.

Maavalitsused saadetakse 1. jaanuariks laiali. Seega muutuvad maakondlikud piirid edaspidi veelgi vähemtähtsaks. Uutele suurtele valdadele pole oluline, millise maakonna alla need paberil kuuluvad.

Nende oma ego ja identiteet on senisest oluliselt suurem. Lõuna-Eesti koosneb edaspidi 11 mõjuvõimsast ja isepäisest omavalitsusest: Otepää, Tõrva, Valga, Räpina, Põlva, Kanepi, Võru vald, Võru linn, Rõuge, Antsla ja Setomaa. Seto vanemate kogu peavanem Aarne Hõrn ütleb tänases Lõuna-Eesti Postimehes ambitsioonikalt, et Setomaast endast võiks maakond saada.

Uurides Lõuna-Eesti kaugemat ajalugu ja kaarte, jõudsime järeldusele, et just seda osa Eestist on ajaloos kõige rohkem ümberjagatud. Mitu korda on üritatud olla ka tervik, mis koosneks väiksematest kildudest.

Lembitu aegadel laius siin lühikest aega Ugandi maakond, mis läänest piirnes Sakalaga, idast Novgorodimaaga ja lõunast latgalite maaga. Põhjast kuulus Ugandile ka suur osa Tartumaast. Stalini ajal tekitati siia käsukorras mõneks ajaks Tartu oblast.

Käime ajaga kaasas ja lähtume sellest, et Lõuna-Eesti on  tulevikus regionaalne tervik, mis koosneb omanäolistest etnilistest ja isemõtlevatest kogukondadest. Ja just sellisele põnevale kooslusele tahame teha väärilist ajalehte nii paberil kui ka veebis.

Jäädes enesekriitiliseks, väidan, et nii võimast meediumi pole Lõuna-Eestis kunagi levinud. Lõuna-Eesti Postimehest saab oma piirkonna kõige operatiivsem  ja nüüdisaegsem uudistekanal nii paberil kui ka veebis. Tänase lehe tiraaž on koguni 20 000.

Paberil ilmub leht esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel. Veebis kajastame Lõuna-Eestis toimuvat pidevalt ehk n-ö 24/7. Just  tipptasemel tehnoloogiale toetuv veebileht annab võimaluse edastada Lõuna-Eesti mis tahes paigast ka videoid ja otseülekandeid. Kas siit areneb välja ka Lõuna-Eesti televisioon, näitab aeg.

Soovitan mujalgi Eestis aeg-ajalt sisestada oma arvutisse või telefoni veebiaadress lounapostimees.ee. Saate ehk mõne idee, kuidas võiksite oma vabu päevi veeta etniliselt ja looduslikult nii erilises paigas.

Soovime olla ka Lõuna-Eesti kogukondade ja arvamusliidrite arvamusplats. Arutleme piirideüleselt selle üle, mis teeb Lõuna-Eesti hinnatud elukohaks – haridus, arstiabi, töökohad ja etnokultuur. Kindlasti kiikame aeg-ajalt ka piiri taha, Venemaale ja Lätti.

____________________________________________

Margus Mets on Eesti Meedia printmeedia arendusjuht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles