Postimees 1995. aastal: Quebeci referendum: kaalul on ühtse Kanada riigi saatus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Quebeci lipp.
Quebeci lipp. Foto: Internet

Kanada viie miljoni elanikuga Quebeci provintsis peeti eile referendum, millel otsustati, kas Quebecist saab iseseisev riik või mitte.

Valimisjaoskonnad suleti kohaliku aja järgi kell 8 õhtul (täna kell 1 Greenwichi aja järgi).

Avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et iseseisvuse pooldajate ja vastaste arv on umbkaudu võrdne. Siiski kalduvad vaatlejad arvama, et rohkem lootusi on iseseisvuslastel, sest nende karismaatiline liider Lucien Bouchard on viimastel nädalatel teinud ülimalt aktiivset kampaaniat.

Viimane referendumieelne gallup näitas, et Kanadast eraldumist pooldab 46,8 protsenti Quebeci valijaist, selle vastu on 42 protsenti ja 10 protsenti pole oma otsust veel teinud. Seega on tulemusi ennustada peaaegu võimatu ning kõik sõltub kõhklejate viimasel hetkel tehtud otsusest.

Eelmine referendum Quebeci iseseisvumise küsimuses leidis aset 1980. aastal ning tookord toetas omaette riigi loomist ainult 40 protsenti valijaist, ülejäänud 60 protsenti eelistasid jääda ka edaspidi Kanada koosseisu.

31.10.1995

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles