Edasi 1989. aastal: multimiljonär Soros Tartus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros
George Soros Foto: Peeter Langovits

Eile hommikul maandus Tartu lennuväljal välismaise markeeringuga lennuk. Saabus Ameerika rahailma tegelane George Soros abikaasa Susaniga.

Lennuväljal oli multimiljonäri vastu võtmas linna parteikomitee esimene sekretär Tõnu Laak, sekretär Vjatšeslav Suvorov, Tartu Teaduspargi esindajad Jaak Lippmaa ja Ardo Kubjas.

Ameerika külalised sõidutati läbi Ülenurme Tarmekosse. Seejärel tutvusid nad linnaga. Pärast lõunasööki jätkus mõttevahetus raekojas. Sündmust jäädvustas Ameerika TV-kompanii CBS. Tartut esindasid Tõnu Laak, aselinnapea Väino Kull, professorid Viktor Palm, Richard Villems ja Toomas Frey.

Arutati võimalikke valdkondi, mida Sorose fond saaks toetada: ökoloogia, teaduspark, mõned professuurid ja raamatukogud, täiendusõpe.

George Soros väljendas soovi toetada midagi sellist, kus väikese rahaga võiks palju ära teha, sest kogu Nõukogude Liidu peale saaks ta kulutada kolm kuni viis miljonit dollarit. Seetõttu andis ka mr. Soros Tartu-poolsetele konkreetsetele ettepanekutele põiklevaid vastuseid. Leiti, et peaks asutama Ameerika-Eesti Fondi, et siis midagi ühiselt ette võtta.

Õhtul kell viis sõitis George Soros koos abikaasa ja TV-meestega Vilniusesse.

25.10.1989

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles