Postimees 1991. aastal: Jugoslaavia lagunemine jätkub

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Jugoslaavia aastal 1995: kaks bosnia horvaadist sõdurit möödumas tapetud bosnia serblase laibast.
Endine Jugoslaavia aastal 1995: kaks bosnia horvaadist sõdurit möödumas tapetud bosnia serblase laibast. Foto: SCANPIX

Üks kolmest veel Jugoslaavia föderatsiooni kuulunud liiduvabariigist, Bosnia ja Hertsegoviina teatas eile kavatsusest sisekriisidest lõhestatud liitriigist lahku lüüa. Bosnia ja Hertsegoviina parlament võttis eile Sarajevos vastu iseseisvusdeklaratsiooni.

Vabariigi seadusandlik kogu võttis otsuse vastu peale pikki vaidlusi. Ettepanek oli laekunud Muhameedlaste Demokraatlikult Liikumiselt. Infoagentuuri TANJUG teatel jalutasid serbia rahvusest saadikud hääletamise eel saalist välja. Bosnia ja Hertsegoviina informatsiooniminister Velibor Ostojic ütles eile agentuurile Associated Press, et otsus tähendab lahkumist Jugoslaavia koosseisust.

Ostojic, kes on rahvuselt serblane, kritiseeris otsust teravalt, nimetades seda olukorda pingestavaks. Ta lisas, et rikuti vabariigi põhiseadust, mis näeb ette nii muhameedlaste, serblaste kui ka horvaatide osavõttu hääletamisprotsessist.

Septembris oli iseseisvusdeklaratsiooni vastu võtnud Makedoonia parlament. Föderatsioonist lahkumine lükati edasi rahulikumatele aegadele. Horvaatia ja Sloveenia kuulutasid end iseseisvaks 25. juunil. Veidi aja pärast puhkesid nendes vabariikides relvakokkupõrked põhirahvuse ja serbia rahvusvähemuse vahel. Horvaatias peavad rahvuskaart ja föderaalarmee juba mitu kuud veriseid lahinguid, mille tagajärjel on surma saanud üle tuhande inimese.

16.10.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles