«Keskpäevatund»: eripensionite lumepallile tuleb piir panna

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Raadio Kuku saates «Keskpäevatund» osalenud Meelis Atonen ütles, et Eesti riigis kehtivat eripensionite süsteemi ei saa tagasiulatuvalt tühistada, kuid kiiremas korras tuleks lõpetada olukord, kus lisandub uusi eripensionite saajaid.

Ajakirjanik Ainar Ruussaar märkis, et valitsuse tegevuskavas on lubadus hakata reformima eripensionite ja soodustingimustel vanaduspensionite süsteemi. «Mina ei usu, et see väga ladusalt läheb, sest see puudutab väga suurt hulka inimesi,» ütles Ruussaar ning meenutas seda tormi, mis puhkes siis, kui Rein Lang püüdis peatada kohtunike palgatõusu.

Meelis Atonen arvas, et küllap poliitikud on mõistnud, et kui tänane eripensionite süsteem jätkub, siis see muutub õige pea Eesti riigile üle jõu käivaks.

«Oluline on see lumepall kiiremas korras seisma panna, et ta enam edasi veeredes endale juurde ei koguks,» arvas Atonen ning tõdes, et ilmselt oleks üsna keeruline öelda eripensioni tänaseks välja teeninud inimestele, et nad ei hakka seda saama.

«Erasektoris töötavad inimesed hakkavad saama tavalist riiklikku pensioni, ja kõik. Avalikus sektoris tuleb teha täpselt samamoodi. Kui inimene saab palka, siis ta vastutab ise enda tuleviku eest. Meil on olemas teine ja kolmas pensionisammas. Ja kui see  näiteks mõnele kohtunikule ei meeldi, siis tuleb teisele tööle minna. Küll tulevad uued inimesed, kes on niisuguste tingimustega nõus,» arvas Atonen.

Ruussaare ettepanekule niisugust süsteemi tagasiulatuvalt rakendada, vastas Atonen: «Mina isiklikult oleksin sellega nõus, aga minu meelest ei ole see juriidiliselt võimalik. Ma arvan, et isegi Euroopa tasandil öeldaks selle peale, et me rikume inimese põhiõigusi. Kui inimene on töötanud teades, mis ta oma tööga välja teenib, siis seda ei saa tagantjärele ära võtta. Küll aga saaks öelda, et aastast 2012 kellelegi enam eripensione juurde ei tule,» ütles Atonen.

«Sellest on räägitud alates 2003. aastast, kui tehti koalitsioon, kus veel Ansipit ei olnudki. Seal olid Res Publica ja Rahvaliit ja tookord takerdus see Rahvaliidu inimeste arusaamatusse,» meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles