Postimees 1899. aastal: kuidas karjääri teha? Õpetlik lugu Prantsusmaalt

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrice de Mac Mahon, Prantsusmaa president aastatel 1873-1879
Patrice de Mac Mahon, Prantsusmaa president aastatel 1873-1879 Foto: Prantsusmaa Rahvusraamatukogu (Bibliothèque Nationale de France, BNF)

Rubriigist «Seda ja teist». Ühest kavalast ammetnikust jutustavad Prantsuse lehed järgmise loo: Kord tuli Mac Mahon, kui ta veel vabariigi president oli, kuhugi ammetimajasse, mille valitsuse üle temale kaebtusi oli saadetud, ja jäi öösel sinna.

Hommiku tõusis ta ikka väga vara ülesse ja puhastas, nagu eht soldat, ise oma riideid. Nii ka siin. Ammetnik, keda tumedad aimamised mitte magada ei lasknud, nägi seda omast aknast, mis ammeti maja kohas oli.

Ta tegi akna lahti ja hakkas ka oma kuube harjama. «Oi, kas Teie nii vara üles tõusete?» hüüab Mac Mahon. «Iga päev, presidendi herra,» kostis ammetnik. «Ja Teie puhastate ise oma riideid?» «Ses tükis olem ma soldat.»

Mõlemad harjavad edasi. «Kuulge õieti,» hüüab president, «tulge natuke minu poole.»

Silmapilk oli ammetnik sääl ja oskas ennast nii armsaks ja targaks teha, et talle paari nädali pärast kõrgem ja suurem koht anti. Iga kord kui jutt tema pääle tuli, ütles Mac Mahon: «Jah, see on üks pagana mees, ta on ikka oma asja juures ja tõuseb vara ülesse.» 7.10.1899

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles