Postimees 1927. aastal: tudengid saavad oma haigekassa

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakeelse kõrghariduse lipulaev Tartu Ülikool..
Emakeelse kõrghariduse lipulaev Tartu Ülikool.. Foto: Sille Annuk.

Juba kauemat aega on meie üliõpilaskonnas päevakorral seisnud haigekassa ellukutsumise küsimus. Õige mitmel korral on toonitatud selle vajadust, kuid seni on see mõte teostamata jäänud. Alles viimasel edustuse tegevusperioodil on see küsimus juba reaalse ilme omandanud ja eeltöödega on nüüd niikaugele jõutud, et selle teostamist võib juba lähematel päevadel oodata.

Edustuse poolt moodustatud haigekassa komisjoni tegevuse üle ülevaadet meie leheesitajale andes seletas komisjoni esimees Fr. Paas järgmist: Haigekassa mõte ei ole mittekäesoleva aasta sünnitus. See mõte võeti üles juba 1922. a. Valmis väikene projekt, mis aga akti lamama jäi. Sellest ajast peale on üliõpilaskonna edustus vahetumatult haigekassa komisjone valinud, kes vastavaid andmeid kogusid.

Komisjonis on enam-vähem lõpulikult valminud haigekassa põhikirja kavand. Selle järele on kõik üliõpilased immatrikuleerimise silmapilgus peale eo ipso ka haigekassa liikmed. Haigekassa tegevuse juhtijaks on haigekassa valitsus, mis koosneks: ülikooli valitsuse esitajast, kui esimehest, arstiteaduskonna ja üliõpilaskonna esitajast, kusjuures viimaste esitajad oleks arvuliselt enamuses. Haigekassa tegevuse revideerimine alluks ülikooli valitsusele. Rahalisi ressursse saadakse erilisest lisamaksust, mida võetakse teatava õppemaksu protsendi suuruses. Haigekassa kapitali heaks annab ka ülikooli valitsus oma erisummadest teatava protsendi, millele lisaks tulevad igasugused toetused ja muud sissetulekud. 5.10.1927

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles