Väino Rajangu: Reidi tee projekti vastased, miks te hirmutate inimesi? (5)

Väino Rajangu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Rajangu.
Väino Rajangu. Foto: SCANPIX

Tallinna Reidi tee vastased on lasknud käiku kogu arsenali manipulatiivsete meetoditega, kirjutab Reidi tee piirkonna elanik, majandusteadlane Väino Rajangu.

Tallinna asumiseltsid korraldasid «Russalka» juures 23. septembril Reidi tee projekti vastase protestikogunemise. Inimeste kohale meelitamiseks lubati tasuta kontserti, kuid ilusast ilmast hoolimata jäi osavõtjate arv siiski tagasihoidlikuks. Internetis levitatud videotega püüti näidata suurearvulist osavõttu, kuid täpsemal vaatamisel selgub, et samu inimesi on filmitud mitmest küljest.

Reidi tee lahendus koos selgitava joonisega oli tutvustamiseks Tallinna linnavalitsuse istungil 2. märtsil 2016 ja pärast seda on tee küsimus olnud regulaarselt arutelu objekt. Arutelude algperioodil väideti, et Reidi tee on plaanitud liiga laiaks (60 meetrit) ja seda võrreldi Narva maantee (39 m) ning Lasnamäe kanaliga (55 m). Selle 60 meetri laiuse ala puhul jäeti aga märkimata, et peale autode sõiduridade on kavandatud mereäärne promenaad, kergliiklustee, haljasala vööndid ja puhkealad. Nüüd seda laiust tee vastased toetajate leidmiseks enam ei kasuta ja räägitakse laiast magistraalist. Reidi tee on kavandatud mõlemas suunas kahe sõidureaga ja sõidusuundi eraldab haljasala.

Mururibaga mõlemas suunas kaks sõidurida on igati põhjendatud. Kui oleks ainult üks sõidurida ja seal juhtub liiklusõnnetus või sõiduki mootor mingil põhjusel seiskub, tekib kohe liiklusseisak oma heitgaasidega või püüaks mõni kärsitu maasturijuht olukorda lahendada üle haljasala sõiduga, rikkudes pinnase.

Järgmine välja käidud oluline argument oli, et Reidi tee hävitab «Russalka» juures liivase rannaala. Väideti, et see on Tallinna kõige vanem rand ja siin suvitas tsaar Nikolai I perekond. Liivaranna hävimise argumendi lükkasid vastased oma tegevusega ise ümber, märkides maha Reidi tee projektijärgse trassi, mis ei haara liivaranna ala. Nii et Tallinna vanima supelranna hävitamise väide ei pea paika.

Kui rääkida Tallinna vanima ranna asukohast, siis see paiknes vahetult Narva maantee ääres ja seal polnud üldse liivast ala, vaid hoopis merre suunduvad supelsillad koos supelmajadega. Vanadel fotodel on näha mereveest paistvad suured raudkivid. Narva maanteest mere poole jääv piirkond on täidetud ala ja selle kohta tehti 1937. aastal ka projekt. Seega tuleb Reidi tee alale, mis on alles pärast viimast sõda täidetud, haljastatud ja kuhu on pargipuud istutatud.

Alguses ei ulatunud Kadrioru park üldse mereni, selle piiriks oli Liivaoja, mille tookordne asukoht on nüüdse kanali kohal Hiina saatkonna taga. 1902. aastal avati «Russalka» mälestusmärk ja hiljem laiendati Kadrioru parki mälestusmärgi juurde ning sellest lääne poole. Juba tookord jäi Narva maantee eraldama seda «Russalka» ümbruse ala Kadrioru pargi põhialast. Reidi tee rajamisega ei minda «Russalkale» lähemale, kui on praegune Narva maantee, ehk täpsemalt: tee äärekivi jääb samale kohale ja kõrval paiknev teede ristmik laieneb mõnevõrra pargi poole, kuhu ettenägelikult ei ole puid istutatud.

Suvise laulupeo ajal oli «Russalkast» linna keskuse poole jääval paplite alleel kõigile tänavavalgustuspostidele kleebitud lehed tekstiga: «JÄRGMISEL LAULUPEOL SINA SELLEL ALLEEL ENAM EI JALUTA! PUUD LANGETATAKSE, ASEMELE TULEB REIDI MAGISTRAAL… AGA ON PAREMAID LAHENDUSI!…  LINN INIMESTELE!» Reidi tee projekt puudutab paplite alleed väga vähe ja allee puid pole plaanis maha võtta, kui just tugev tuul neid maha ei murra. Nii et soovija saab sellel alleel ka tulevikus, sh laulupeo ajal, jalutada.

Tänavu juulis maaliti mereäärsele kergliiklusteele kirjad «REIDI TEE LANGETAB SIIN 97 PUUD» ja Reidi tee alale jäävatele puudele punased triibud. Niisuguse suure arvu puude saamiseks märgistati ära ka puude harud (ühe puu suurim harude arv 7) ja väga peened puud, millest peenima puu läbimõõt on kõigest 3,3 sentimeetrit (supleriga mõõdetud). Protestikogunemise ajal märgistati Reidi tee asukoht valgete kepikestega ja nüüd on näha, et värvitriipudega puudest osa ei olegi tee alas. Sellega osutub valeks ka arv 97.

MTÜ Eesti Roheline Liikumine vaidlustas kohtus Reidi tee II etapi ehitusloa väitega, et pole tehtud nõuetekohast keskkonnamõju hindamist. Avalduse esitajad kasutasid ära vohavat bürokraatiat, sest see hindamine tehti juba aastal 2007 koos eelmise projektiga ja nüüd tehti täiendavalt veel mitu ekspertiisi.

Möödunud kümne aasta jooksul pole piirkond ja selle keskkond muutunud ning sisuliselt on arusaamatu nõudmine koostada uus dokument. Seega ei ole kohtu poole pöördujate mure mitte keskkonna probleemid, vaid bürokraatia ärakasutamine takistamaks teetööde alustamist.

23. septembri ürituse raames kirjutati «Russalka» juures ja paplite alleel mitmesse kohta asfaldile kirjad «REIDI TEE = LINNAVILETSUSE ÜLESÕIDUTEE ELANIKE JA EKSPERTIDE ARVAMUSEST». Kohatu on rääkida nende eest, kes toetavad Reidi tee kiiret valmimist, elavad siinses piirkonnas ja peavad taluma Narva maantee suure liikluskoormuse negatiivset mõju. «Linnaviletsuse ülesõidutee» on täienduseks varasematele väljenditele «pseudolahendus», «tagurlik», «ei ole uuenduslik», «suleb linna merele», «selline tee on täitsa nõukogudeaegne mõte», «ei ole tänapäevane ja linnasõbralik», «Reidi tee nimeline pornograafia», «Reidi tee on hädalahendus», «peaks olema keskkonnasäästlikum», «ei arvesta rahvusvahelist kogemust». Protestijad ei oska paraku selgitada, mida nad ühe või teise väljendi all mõtlevad.

Järgmise päeva hommikul vedeles osa kasutatud loosungitest põõsastes ja üritusest teatavad plakatid tänavavalgustuspostide juures. See demonstreeris osalejate suhtumist loodusesse. Videopildist on hästi näha, kes kandsid loosungeid, ent unustasid need ürituselt lahkudes kaasa võtta.

Seda hirmutamisfaktide loetelu võib jätkata, kuid lugeja on juba kindlasti aru saanud, et Reidi tee projekti puhul on kasutusel palju demagoogiat.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles