Postimees 1928. aastal: Soome-Rootsi lihasõda

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha
Liha Foto: Panther Media/Scanpix

Rootsis töötatakse praegu välja uusi seadusi liha ja elusloomade sisseveo kitsendamiseks. Kummaline nende määruste hulgas on üks, mille järele iga äri, kus välismailt toodud liha või sellest tehtud tooted müügil, peab panema välja sildi: Siin müüakse välismaa kaupa.

Kuna Soome on üks neid Balti riike, kust palju liha Rootsi veetakse, on ta uutes määrustest otsekoheselt puudutatud. Saatkond Stokholmis ongi annud Rootsi välisministeeriumi noodi, tähelepanu juhtides Soome kuludele liha väljaveo korraldamisel. On ehitatud palju uusi eksporttapamajasid, endiseid korraldatud jne. Liha kvaliteet on hea. Kuna ka hinnad ühekõrgused Rootsi lihaga, ei saada Soomes aru liha sisseveo piiramise kavatsustest Rootsis. Eriti arusaamata on aga see liha müüjale põllumehele, kes enamasti tarvitab Rootsi masinaid oma põldude harimisel.

Noodis juhitakse tähelepanu Soome-Rootsi kaubalepingule ning palutakse loobuda sammudest, mille sihiks liha sisseveo takistamine.

Lehed kirjutavad sel puhul, et kui Rootsi ei peaks taganema oma kavatsustest, on kaubaleping muutunud tähtsusetuks ning tuleks üles öelda. 16.09.1928

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles