Postimees 1937. aastal: miks maal elavad vanapoisid ei abiellu?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu.
Abielu. Foto: SCANPIX

Laupäeva varahommikul algas Viljandis 15. üleriiklik arstide päev. Päeva avamisele ja rakendamisele järgnesid referaadid. Laiemat huvi pakkus dr. med. M. Nõgese referaat vanapoiste mitteabiellumise põhjustest maal.

Referent väitis, et rahva juurdekasv on meil ebanormaalselt väike, mis tingitud abiellumise vähesusest ning abiellumise ea kõrgenemisest. Ankeedis analüüsiti mitteabiellumise põhjusi 3456 vanapoisi juures, kelle seas talupidajaid 1042 ehk 32%, töölisi 1672 ehk 48,5%, käsitöölisi 440 ehk 12,7%, ametnikke 6%, popse 2%. Miks talupidajad hilja abielluvad? Esimese põhjusena nimetatakse, et emad ja õed jäävad täitma perenaise kohuseid, teiseks, et talud saadakse liiga hilja kätte. Edasi nimetavad majanduslikke ja sotsiaalseid põhjusi 15,2%, eluaseme puudumist 10,7%, takistusi õdede ja emade poolt kui ka testamendi näol 18,4%, õige armsama mitteleidmist 6,7%, õnnetut armastust ja naiste põlgamist 1,6%, vabaabielu ja manuliste pidamist 12,2%, külma natuuri leidub 7,8%, vigade ja vaimuhaiguse pärast on jäänud vallalisteks 10,9%, alkoholismi pärast 2,5% ja kaaluvaid põhjuseid ei tea nimetada 13%.

Kokkuvõttes kõneleja leidis, et riigijuhtidel tuleks kodanikele luua paremaid majanduslikke tingimusi, nii et selline ebaloomulik seisukord kaoks. 23.08.1937

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles