Propastop: Vene propaganda ässitab Euroopat kehtestama Eestile sanktsioone (46)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene uudisteportaali Izvestija järjekordne  Baltimaade suhtes vaenulik propagandalugu.
Vene uudisteportaali Izvestija järjekordne Baltimaade suhtes vaenulik propagandalugu. Foto: Kuvatõmmis

Augustis jõudis Venemaa teleuudistesse Eestit puudutav teema, mis ei ole meil veel leidnud suuremat tähelepanu. Nimelt räägitakse Kremli-meelses meedias võimalusest, et Euroopa võiks hakata Balti riike natsismi soosimise pärast korrale kutsuma, ehk koguni ka karistama majanduslike sanktsioonidega, kirjutab Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Teema sai avalöögi 21. juulil, kui portaal Izvestija avaldas intervjuu europarlamendi liikme Jiří Maštálkaga. Loos kõneleb Tšehhi poliitik kavatsusest esitada Euroopa Parlamendile resolutsioon, mis taunib fašismi toetamist Baltimaades ja soovitada nende riikide vastu kasutusele võtta sanktsioonid. Artiklis esitatakse natsismi soosimise näidetena Eestis Sinimägede kokkutulekut ja veebruarikuist tõrvikurongkäiku Tallinnas.

9. augustil jätkasid teemaga Venemaa telekanalid NTV ja Pervõi, lisades natsismi toetamise näitena NATO avaldatud Balti metsavendade video. Teemat laiendatakse mitme Kremli-meelse kõneisiku kommentaariga. Viidatakse ka Euroopa kriitikale Poola kohtusüsteemi ümberkorralduste suhtes ja avaldatakse lootust, et ehk muutub nii ka Balti riikide karistamine tõenäolisemaks.

Kas selline resolutsioon on tõepoolest plaanis? Praegu teame teemast üksnes Kremli kallutatud propagandameedia vahendusel, sõltumatutest kanalitest me ei leidnud sellise dokumendi kohta informatsiooni. Tegelikult on ainsaks allikaks Maštálka mitmeti tõlgendatavad sõnad. Ehkki avaldatud videod proovivad näidata hüpoteetilisele resolutsioonile Euroopa Parlamendi fraktsiooni Euroopa Ühendatud Vasakpoolsed ja Põhjala Vasak-Rohelised (GUE/NGL) toetust, ei ole fraktsiooni kodulehel dokumendist ridagi.

Hetkel tundub juhtum seega Kremli spinnina, katse teemat suureks puhuda, ebamääraste süüdistustega Balti riike mustata ja Euroopa ühtsust kõigutada. Vahest loodetakse aktiivse meediakajastusega resolutsiooni esitamisele ka omalt poolt hoogu anda.

Võime pidada süüdistusi absurdseteks ja toodud näiteid naeruväärseteks, kuid seekordset inforünnakut hindame mitmel põhjusel siiski viimase aja üheks ohtlikumaks.

Nii on teemasse kaasatud mitmed lääne inimesed ja institutsioonid. Kuigi Maštálka on Tšehhi Kommunistliku Partei poliitik, kelle Venemaad pooldavatest vaadetest annab tunnistust Putinilt autasu saamine 2016. aastal, rõhutatakse kõigis lugudes tema kuulumist Euroopa Parlamenti ja vasakpoolseid koondavasse fraktsiooni. Videos saab sõna ka Manuel Oxenreiter, Saksa ultraparempoolse väljaande toimetaja ja sage arvaja Kremli propagandakanalites. Lääne nimede kaasamine lisab loole tõsiseltvõetavust. Koos tugevate märksõnadega «natsid», «sanktsioonid» ja provokatiivse teemapüstitusega «Euroopa Liit hakkab iseenda liikmeid karistama» on inforünnakul potentsiaali jõuda Lääne meedia huviorbiiti. Seda enam, et näiteks Ungari puhul on selliseid menetlusi juba algatatud, põhjenduseks Euroopa põhiväärtuste rikkumine.

Ohu märgiks võib pidada ka teema jõudmist veebiportaalidest teleuudistesse. Venemaa meedias on telekajastus märk, et juhtumit peetakse oluliseks ja sellele võib oodata järge. Samuti on näha, kuidas teemat õhutatavad Venemaa ametiisikud, hiljuti on sõna võtnud nii riigiduuma väliskomisjoni esimees Leonid Slutski kui ka välisminister Sergei Lavrov.

Propastop hoiab teemal silma peal ja annab uutest arengutest teada.

Lisame veel, et kõik loos toodud Venemaa meediaväljaanded on kallutatud, Kremli huvide eest seisvad propagandakanalid, mille oleme lisanud oma veebilehtede ja telekanalite musta nimekirja.


Propastop.org on Kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles