Priit Kotkas: veel kord Sisekaitseakadeemia kolimisest (1)

Priit Kotkas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kotkas
Priit Kotkas Foto: Erakogu

Sisekaitseakadeemia kolimisest on paraku põhjust veel kord kirjutada, nendib Harku vallavolikogu liige Priit Kotkas.

Lumi ei olnud veel sulanud, kui Harku vallavolikogu ja vallavalitsuse inimesed kogunesid Murastesse Sisekaitseakadeemiast maha jäänud koolikompleksi uudistama. Sisekaitseakadeemia oli eelmise, 2016. aasta lõpus oma Muraste kompleksist lahkunud ning praegu seisab see tühjana. Riik oli jupp aega seda riigiasutustele ja vallale pakkunud ning lõpuks olime jõudnud tutvumisekskursioonile.

See, mida nägime, oli ilus. Sisekaitseakadeemia haldusjuht pidi kinnitama, et nad ei teinud enne lahkumist remonti – nii ilus ja korras oli kogu kompleks. Peale avarate klassiruumide on suurepärase õppehoone kompleksis veel administratiivosa kabinettide ja väiksemate õppeklassidega, mitu saali ja aula, söökla, korralik spordikompleks avara võimla ja jõusaaliga, majutuskompleks.

Meile tundus kõik lihtne ja loogiline. Harku vallal on suur rõõm olla lasterikas omavalitsus oma pea 200 lapsega aastakäigus, ent oleme selle rõõmuga jänni jäänud, kuna meil on terav puudus kooliruumist. Harkujärve koolis õpivad lapsed juba aastaid lisaks kolimajale konteinerites, sel aastal tulevad konteinerid ka täis tuubitud Tabasalu kooli juurde ning oma lae on saavutanud Muraste kool.

Pealegi pakuks spordihoone võimalusi ka veidi vanematele vallaelanikele ning treeningrühmadele; arvestades meie kasvanud elanikkonda ei ole ka ükski sportimisvõimalus ülearune. Ja nüüd ühtäkki avaneb meie ees hoopis uus perspektiiv – täiesti tühi väga heas korras koolimaja koos spordikompleksiga meie valla keskel looduslikult väga kaunis kohas mererannas.

Muraste koolikompleksis on pinda umbes 12 000 ruutmeetrit, selle ehitusmaksumus võiks praeguseid ehitushindasid arvestades olla ligi 15 miljonit eurot. Ehk siis umbes samad arvud nagu uuel Piritale ehitataval Sisekaitseakadeemia kompleksil, kus pinda umbes 10 000 ruutmeetrit ja maksumus ka 15 miljonit.

Miks Sisekaitseakadeemia ühes linnaservas väga heas korras koolikompleksi maha jätab ja endale teise serva samas mahus kompleksi ehitab, meie ei tea. Küll teame me seda, mida mahajäetud koolikompleksiga peale hakata.

Lootsime, et saame kohe kiiresti järgmiste sammudega edasi ning kompleksi enda kasutusse; 1. september ei ole ju enam kaugel. Kuid suur oli üllatus, kui siseministeeriumi hoog ühel hetkel rauges ja ametnikud hakkasid rääkima Muraste kompleksi müügiplaanidest. No et riigil oleks veidi raha vaja, Excel ütleb nii.

Vaatasime üksteisele nõutult otsa ega saanud aru – Harku vallas elavad maksumaksjad teevad päevast päeva tööd, teenivad maksutulu ja mitte vähe. Nüüd antakse meile teada, et meie enda raha, s.o makstud maksude eest ehitatud maja, mida ükski riigiasutus ei vaja, üritatakse maha müüa.

Arvestades seda, et tegemist on koolimajaga, ei saa ostunõudlus ülemäära suur olema. Vastavalt Harku valla üldplaneeringule on koolikompleksi puhul tegemist riigi- ja sisekaitse maaga, mitte elamu- või ärimaaga. See piirab arendusplaane ja seab ka hinnapiiri.

Arvestades piiratud tuluteenimise võimalust, oleks sellise koolikompleksi hind kordi väiksem praegusest ehitushinnast. Seega ainus võimalus maksumaksja tehtud panust täiel määral kasutada on see koolikompleks Harku valla kogukonna hüvanguks kasutusele võtta.

Me ise arvasime, et anname riigile suurepärase võimaluse üsna hapust olukorrast auga välja tulla – ehitatud koolikompleks leiab täies mahus kasutust, maksumaksja raha eest ehitatud maja läheb maksumaksja teenistusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles