Peeter Langovitsi tagasivaade: popikuningas lauluväljakul

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

IS Music Group teatas 1997. aasta kevadel pommuudise: Euroopa turnee raames jõuab 22. augustil Tallinna lauluväljakule megastaar Michael Jacksoni «HIStory World Tour».

Tolle aja maailma suurima ja võimsaima kontserttuuri 21. aprillil müüki tulnud piletitest leidis enamik kiiresti omaniku, osa jäeti ka müügiks enne kontserti. Eelmüügis maksid piletid 390, lauluväljakul 600 krooni. Korraldajad olid arvestanud kuni 80 000 vaatajaga ning tegid varakult ettevalmistusi. Korravalvuritele oli üritus erakordne katsumus, kaasatud oli 500 politseinikku ning sama palju turvatöötajaid.

Neli päeva enne kontserti algas lava püstitamine: kõrgus 25, pikkus 60 meetrit. Seejärel saabus 22 veoautoga heli- ja valgustehnika. Jacksoni meeskonnas oli 200 inimest, neist 60 tehnilised töötajad. Ta ansambel koosnes kümnest tippmuusikust, lisaks veel tantsijad.

Fännid hakkasid väravate taha kogunema juba päev enne kontserti. Ööbiti magamiskottides ja sooviti olla nende 2000 seas, kes kontserdil lava ette fännidele mõeldud eritsooni pääsevad. Tuldi Lätist, Leedust, Soomest, Ukrainast, Valgevenest, Venemaalt ja mujalt. Väravad avati 14.15.

Popikuninga eralennuk Boeing 707 maandus kell 20.03. Ta eskorditi otse kontserdipaika, kus enne show’d kohtus ka linnapea Ivi Eenmaa ja peaminister Mart Siimanniga. Samal ajal soojendas publikut Basic Element Rootsist, kelle külalisesineja pidi olema ka Maarja-Liis Ilus, kuid kes lavale ei jõudnudki. Kuninga saabumist jäädi ootama makimuusika saatel.

Olin nende piltnike seas, kes lava ees kaht esimest lugu jäädvustada said. Meid hoiatati kava alguses oleva tugeva paugu eest ja jagati kõrvatroppe.

Pimenes, pinge tõusis ja 21.54 etendus algas. Sissejuhatuseks täitusid kolm suurt videoekraani videoanimatsiooniga kosmosesüstikus artisti rännakuga ajas. Kõva kärgatus ja koos tulevärgiga kerkis lavale kosmosesüstiku-sarnane kapsel. Avanes uks ja kuldses skafandris tulnukas Michael Jackson astus lavale. Heitnud kõrvale osa rüüst, kohendas ta oma mikrofoni ning tempokas «Scream» haaras publiku kaasa.

Pikk ootamisväsimus oli nagu pühitud, lava ees vehiti plakatitega, kostsid hüüded «Michael! Michael!». Järgnenud loos «They Don’t Care About Us» lõid kaasa ka tantsijad, punase parukaga tippkitarrist Jennifer Batten ning üle lava liikusid Eesti ja USA lipp.

Siis saabus hetk, mil pidime lava eest lahkuma. Loovutasin fotokoti ja läksin rahva sekka vaatemängu distantsilt jälgima. «HIStory» kava oligi suuresti tagasivaade Jacksoni loomingulisele teele. Kõlasid ajahambale vastu pidanud lood, mille vahele pikiti ka uuemat materjali. Suurepärane koreograafia. Kindla ülesehitusega kontsert, mille iga samm oli detailideni läbi mõeldud ja lisalugudel polnud selles kohta.

Ainus improvisatsioonielement oli loos «You Are Not Alone», kui turvamees ühe fänni esireast lavale toimetas ja tüdruk sai iidoliga vahetult suhelda. Aeg-ajalt tänas artist publikut ja ütles «I Love You! I Love You!». Kulminatsiooniks kujunesid «We Are The World», «Earth Song» ja kaunis «Heal The World», mil laval olid ka 20 ETV laululast ning kuus näitlejat. «History» looga jättis artist publikuga hüvasti. Südaööl võis näha võimsat ilutulestikku ning kui 00.15 tuled kustusid, oli King of Pop juba teel lennuväljale. Ees seisid kontserdid Helsingis. Nädal hiljem sai Michael Jackson 39-aastaseks.

Kohapeal kogetu jättis oodatust suurema elamuse. Jacksoni erakordset talenti muusiku ja artistina toetas parim helitehnika, valguspark ja püroefektid ning hoolikalt lihvitud lavastus. Toimunust lummatuna liikusin soojas suveöös koos rahvamassiga linna poole.

Maailma muusikabisnise suurkuju kontsert sujus igati õnnestunult ja tegi publikurekordi – 70 000. Sellest enam oli lauluväljakul rahvast vaid Rahvarinde korraldatud «Eestimaa laulu» ajal.

Korraldusmeeskond oli rahul ja selle juht Lauri Laubre lootis, et Michael Jacksoni HIStory World Touri produtsent Chris Lamb, kes oli ka teiste megastaaride tuure korraldanud (Rolling Stones, Madonna, Paul McCartney jt) jätkab nendega koostööd. Lambi arvates oli lauluväljak ka üks paremaid kontserdipaiku Euroopas. Toimunu saatis väljapoole sõnumi, et Eesti saab suurürituste korraldamisega hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles