Edasi 1987. aastal: Tšernobõli karmid õppetunnid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trellid.
Trellid. Foto: SCANPIX

Aatomielektrijaama avarii süüdlaste kohtuprotsess jõudis lõpule.

Võttes vastu otsuse korraldada neljandas energiaplokis katsetusi enne selle plaanilise remondi alustamist, V. Brjuhhanov, A. Kovalenko, N. Fomin ja A. Djatlov ei kooskõlastanud seda etteantud korra kohaselt, ei analüüsinud eelseisva eksperimendi iseärasusi ega rakendanud tarvilikke abinõusid ohutuse tagamiseks.

Avariisituatsioonis tegutsemiseks polnud ette valmistatud energiaploki vahetuse valvepersonal. Endine vahetuseülem B. Rogožkin hoidis end kõrvale katsetuste ja reaktorseadme töö kontrollimise juhtimisest. Saanud teate avarii kohta, ei rakendanud ta personali informeerimise süsteemi.

Kuritegeliku hoolimatusega suhtus ametikohuste täitmisse endine NSV Liidu Riikliku Aatomienergeetika Järelvalve Komitee inspektor J. Lauškin, kes ei ilmutanud printsipiaalsust aatomielektrijaamas ohutuseeskirjade nõuete täitmisel.

Kohtukolleegium mõistis V. Brjuhhanovile, N. Fominile ja A. Djatlovile maksimaalse karistusmäära – 10 aastat vabaduskaotust, B. Rogožkinile mõisteti viis, A. Kovalenkole kolm ja J. Lauškinile kaks aastat vabaduskaotust.

2.08.1987

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles