Propastop: propagandalahing metsavendade pärast oli äge

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene telekanali NTV propagandasüžee.
Vene telekanali NTV propagandasüžee. Foto: Kuvatõmmis ntv.ru lehelt

NATO toodetud lühifilm metsavendadest, mis silmnähtavalt ärritas Venemaad, edastas selge sõnumi Baltimaade võrdväärsest ja olulisest liikmestaatusest alliansis, kirjutab Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Juuli keskpaik tõi avalikkuse ette NATO toodetud lühifilmi Baltikumi metsavendadest, mis tekitas elava arutelu Venemaa meedias ja pani aluse alliansivastasele propagandarünnakule. Rünnakule, milles blokki süüdistati ajaloo ümberkirjutamises, natsismi idealiseerimises, russofoobias, aga ka selles, et Balti riigid kasutavad sõjalist liitu ära «oma asja ajamisel».

Film avaldati NATO TV YouTube'i kanalil 11. juulil ja seda kajastati ka alliansi Twitteri kontol. Esimese ööpäeva jooksul polnud märgatavaid sündmusi, kuid 12. juuli õhtul juhtis Twitteris filmile tähelepanu Venemaa alaline esindaja NATO juures, nimetades filmi häbiväärseks katseks kirjutada ümber ajalugu ja ülistada SSi võitlejaid. See oli Venemaa propagandarünnaku avapauk.

13. juuli varahommikul tegi Facebookis avalduse Venemaa välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova, kes nimetas metsavendadest toodetud filmi jälestusväärseks ja süüdistas NATOt valeinfo levitamises, mille eesmärgiks on õõnestada Nürnbergi kohtuprotsessi tulemusi. Samuti väitis ta postituses, et metsavendade käe läbi sai surma tuhandeid rahumeelseid elanikke ja metsavendluse taga seisis kuni 1950ndate keskpaigani lääne luureteenistused.

Samal päeval säutsus Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin, et klipp metsavendadest kinnitab, justkui NATO näol oleks tegemist Hitleri järeltulijate jäänukiga.

Sellega oli teema arengule suund antud ning järgnevate tundide ja päevade jooksul andsid enamik Venemaa meediakanalitest oma panuse NATO ründamisele ja käiku lasti suur osa juba tuntud propagandasõnumitest. Meedias võtsid sõna riigiametnikud, poliitikud, kolumnistid ja nii edasi ning propaganda jutupunktide seas sai esitatud näiteks ka väited:

  • NATO kirjutab ümber ajalugu – sõnum, mis sai alguse välisministeeriumi pressiesindaja postitusest, levis pea kõigi teemat kajastanud uudistes;
     
  • NATO idealiseerib Natsi-Saksamaa käsilasi – sõnum, mis läks liikvele Twitteri postitusest, mille tegi Venemaa alaline esindaja NATO juures ning täiendavat hoogu andis omalt poolt veel Dmitri Rogozini postitus;
     
  • Filmi näol on tegemist vandalismi ja russofoobiaga – Venemaa duuma kultuurikomisjoni asejuht Jossif Kobson nimetas NATO avaldatud filmi vandalismiks ja russofoobiaks;
     
  • Lisaks käidi mitmes uudises välja seisukoht otseses propaganda levitamises ja et
     
  • Balti riigid ajavad NATOs «oma asja», ässitades alianssi Venemaa vastu.

Põhiline osa kajastustes ilmusid venekeelses meedias ning üksikutes Venemaa mõjusfääris olevates ingliskeelsetes meediakanalites. Ei Eesti ega Läti meedias klipp ning ka Venemaa kampaania suuremat tähelepanu ei pälvinud.

Küll aga võttis teema suuremad tuurid üles Leedu meedias, kui sealne välisministeerium avaldas oma Twitteri kontol Venema propagandarünnakule vastukaaluks infograafiku Molotov-Ribbentropi paktist.

Sellest sai alguse uus aktsioon, mille käigus paar päeva hiljem kutsus Leedu ajakirjanik ja saatejuht Andrius Tapinas inimesi üles minema lisama Venemaa välisministeeriumi Facebooki lehel oleva postituse kommentaaridesse hashtag'i #Кремльнашуисториюнеперепишешь (eesti keeles Kreml ei kirjuta ümber meie ajalugu). See kampaania osutus edukaks ja lõppes Venemaa välisministeeriumi poolt postituse kustutamisega.

Kokkuvõte

NATO toodetud lühifilm on õnnestunud ettevõtmine, mille tulemusel pääseti oma sõnumiga sedavõrd mahukalt avalikuse ette. Kuigi NATO TV on postitanud üle 2500 videoklipi, oli see esimene, mis pälvis avalikkuses sedavõrd mahuka tähelepanu. On selge, et teemaks võetud metsavendlus mõjub punase rätikuna Venemaa valitsusele ning sellega pidid arvestama ka klipi loojad ja levitajad.

Propastopi hinngul on oluline, et NATO tuli välja sedavõrd prognoositavalt Venemaad ärritava Baltimaadega seotud teemaga. See andis kindlasti edasi sõnumi Balti riikide võrdväärsest ja olulisest liikmestaatusest NATOs.

Negatiivse poole pealt saab välja tuua planeerimatuse, mis saatis klipi kajastust. Eestis, Lätis ja ka ingliskeelses meedias ei pälvinud klipp suuremat tähelepanu. Seda ei toetanud piisavalt NATO partnerid, mis oleks võimaldanud saada suuremat tähelepanu ka mujal kui ainult venekeelses meedias. Tähelepanu jäigi suuresti Venemaa-põhiseks ja levides mõningal määral ka Leedus.

Sotsiaalmeedias käivitunud Leedu-Venemaa «kukepoks» kaotas aga fookuse ja on vastasseis vastasseisu pärast, mitte sõnumeid võimendav kampaania.


Propastop.org on Kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles