Postimees 1995. aastal: kaitsepolitsei pidas kinni kaks tuumasmugeldajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivne
Radioaktiivne Foto: Vida Press

Kaitsepolitsei pidas esmaspäeval Tallinnas Astangu tänaval kinni kaks meest, kelle sõidukist leiti 1,7 kilo radioaktiivset metalli. 48-aastase tartlase Vladimir G. ja 42-aastase tallinlase Rein P. autost VAZ21013 avastas politsei 1720 grammi raadiumi isotoopi 226. Mehed võeti vahi alla. Kaitsepolitsei esitas kolmapäeval tuumasmugeldajatele süüdistuse ja taotleb kohtult nende vahi all pidamise sanktsiooni.

Kaitsepolitsei kavatseb kahtlusalustele esitada süüdistuse radioaktiivse materjali ebaseadusliku omandamise, hoidmise, kasutamise, edasiandmise ja lõhkumise eest, ütles kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Holger Siigart. Selle süüdistuse alusel võib kohus mehi karistada kuni viieaastase vabaduskaotusega.

Siigarti sõnul on põhjust arvata, et raadium on Eestisse toodud välismaalt ning selle juhtumiga on seotud rohkem inimesi, kui need kaks, kes kinni peeti.

Seda, kuhu ja mil moel mehed raadiumi kavatsesid müüa Siigart veel öelda ei soovinud.

Tundmatuks jääda soovivast politseiallikast sai BNS teada, et mehed lootsid 1,7 kilo raadiumi müügist teenida 3 060 000 USA dollarit.

27.07.1995

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles