Jarmo Mäkelä: alandamine enne Putini tulekut (27)

Jarmo Mäkelä
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Mäkelä
Jarmo Mäkelä Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kuidas Kremli kontrolli all olev Venemaa meedia Putini sellel nädalal toimuvat Soome-visiiti ette valmistas? Külvates Soome ja soomlased üle süüdistuste, alanduste, ähvarduste ja valedega, kirjutab ajakirjanik Jarmo Mäkelä.

Venemaa meedia on paari nädala jooksul president Valdimir Putini sel neljapäeval toimuvat Soome-visiiti ette valmistanud, nüpeldades põhjalikult Soomet ja soomlasi. Kasutusel on olnud kõik tuntud meetodid: süüdistamine, alandamine, pisendamine ja valetamine.

Osa vintsutamistest läheb ameeriklaste arvele. Ajalehe Wall Street Journal artikkel Helsingi alla ehitatud tunnelitest («Beneath Helsinki, Finns Prepare for Russian Threat», WSJ 14.07) pöörati Venemaa meedias tõestuseks selle kohta, et Soome valmistub sõjaks Venemaa vastu. Mõnes jutus oli meeles mainida, et tunnelid on olemas juba külma sõja ajast. Venelaste tõlgenduse järgi aga varustatavat neid nüüd kiirkorras uue otstarbe jaoks.

Uudiste loomise peavool tuleb esile Kremli juhitud telekanalite lugude pealkirjadest: «Helsingis on alanud punkrite süsteemi ehitamine, tulemusena sünnib Soomes uus Mannerheimi liin» (Ren TV 17.07); «Soome valmistub sõjaks Venemaa vastu, mis on agressiooni märk» (TV 5, 16. ja 17.07).

Raadio Sputnik intervjueeris Komsomolskaja Pravda toimetajat Viktor Baranetsit, kes seletas, et punkrite ja tunnelite ehitamine on märk paranoiast, mis «on põhjustanud ühiskondlikku skisofreeniat esmalt Rootsis ja Norras ning nüüd levib kasvavas hulgas ka Soome.»

Mitme Venemaa meediakanali väidete järgi on paranoia taustaks Venemaa peagi algav sõjaväe suurõppus Zapad 2017. Selle õppusega seoses tsiteeriti Venemaa meedias Soome kaitseministeeriumi endist töötajat, kelle sõnul «tahavad soomlased lihtsalt olla kindlad, et neil on ülekaal maa all, kui Venemaa peaks kunagi kohale ilmuma.»

Soomlasi ka hirmutati. Uudisteagentuuri Novosti ajakirjanik Vladimir Bõtškov küsis: kas punkrid päästavad soomlasi venelaste rakettide Iskander eest? Ja vastas nii: Soome sõduritel tasuks tutvuda Iskandrite hävitusjõuga ja siis nad vast märkavad, et parim kaitse Venemaa vastu on mitte kallale tungida.

Punkrite jutu kõrval olid Venemaa meedias samadel päevadel vägagi nähtavad uudised ja kommentaarid sellest, et 15. juulil jõustus Soomes seadus, mis annab ametnikele senisest laiemad tegutsemisõigused olukordades, kus riigitunnusteta sõdurid ehk nn rohelised mehikesed kujutavad Soomele julgeolekuohtu. Venelaste tundeid kloppis vahtu vana hea Pravda, mille järgi on Soomes «heaks kiidetud seadus Venemaa sissetungi vastu». Pravda kirjutas, et Balti riigid on juba ammu langenud Venemaa suhtes paranoia valda, aga nüüd on ka Põhjamaade asjatundjad väitnud, et «Venemaa võib Zapad 2017 õppuste varjus alustada operatsiooni NATO idatiiva vastu.»

Mis puutub alandamisse, siis selle erilise näite pakub Natalja Ovsjannikova artikkel, mis ilmus portaalis New Inform. See käsitleb Soome osa gaasitoru Nord Stream 2 projektis. Ta kirjutab, et Soomest on saanud Venemaa usaldusväärseim partner selles ettevõtmises. Kuna mitu maad on poliitilistel põhjustel võtnud Nord Stream 2 vastase hoiaku, on Soome valmidus koostööks Venemaaga Ovsjannikova meelest «lausa jahmatav». «Soome lojaalsust võib mõista vaid sellest seisukohast, et soomlased on täielikult sõltuvad Venemaalt tulevast gaasist,» kirjutab Ovsjannikova ja lisab, et Soomes loodetakse ka, et Nord Stream 2 toob tellimusi Soome tööstusele.

Kokkuvõtteks tõdeb Ovsjannikova, et «Venemaal on Euroopa Liidu sees peale sakslaste ka soomlaste huvigrupp, kes ajab Nord Streami asja. Tõestuseks piisab sellest, et Soome andis nõusoleku venelaste toru ehitamiseks oma alale isegi juba enne seda, kui Gazprom oli esitanud ametliku taotluse.»

Juuli alguses avaldati nimekiri Soome kõige tagaotsitumatest kurjategijatest. Nende seas oli Svetlana Hytti (praegu Demidenko), kes Venemaa meedia sõnul on täielikult ilma oma süüta sattunud ühte nimekirja «narkokaupmeeste, vägistajate, iraaklastest ja pakistanlastest pedofiilide ning soomlastest mõrvarite ja röövlitega». TV 5 väitis (11.07), et naine on kuulutatud tagaotsitavaks, sest Soome ametnikud olid tähele pannud tema kasumlikku äri ja hakanud temalt välja pressima raha, mida tal ei olnud põhjust maksta. Ta oli põgenenud Peterburi, võtnud tagasi Venemaa kodakondsuse ja ootab nüüd Venemaa ametivõimude kaitse all oma Soomes toime pandud kuritegude aegumist.

Artikkel ilmus esmaspäeval (24.07) ajalehes Helsingin Sanomat. Postimees avaldab selle autori ja väljaande loal.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles