Vastukaja: veel kord gluteenist ja selle talumatusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeeriumi ametniku Katre Trofimovi sõnul pakub riik septembriks lihtsustatud korras tööle pääsemist ainult kutseharidusega Ukraina õdedele.
Sotsiaalministeeriumi ametniku Katre Trofimovi sõnul pakub riik septembriks lihtsustatud korras tööle pääsemist ainult kutseharidusega Ukraina õdedele. Foto: Erakogu

Ajendatuna Tuul Sepa artiklist «Gluteenitalumatus on osaliselt reklaamitrikk» (PM 8.06) soovime täpsustada gluteeni ja gluteenivaba dieediga  seonduvat.

Viimasel ajal on gluteenitalumatusest saanud moesõna. Seda kasutatavad erinevad spetsialistid väga erinevates kontekstides ning ka Tuul Sepp toob ära, et «see on inimeste seas laialt levinud endale pandav diagnoos». Oleme tähele pannud, et selle terminiga assotsieerub igaleühele erinev tähendus.

Seetõttu on täpsem rääkida gluteenist põhjustatud haigustest. Ka Euroopa Tsöliaakia Seltside 2015. aastaa konverentsil Iirimaal, Dublinis, rõhutas dr Nicholas Kennedy, et kindlasti ei ole soovitatav kasutada väljendeid gluteenitalumatus või gluteensensitiivsus, sest need terminid tekitavad inimestes segadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles