Juhtkiri: Ott Tänaku tähesõit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak on Sardiinias vinges hoos!
Ott Tänak on Sardiinias vinges hoos! Foto: @World/M-Sport

Autoralli maailmameistrivõistluste sari on nüüdseks läbi teinud suuri muudatusi. Muutunud on nii reeglid, autod kui ka see, millises mahus ja kuidas seda sarja kajastatakse. Mis aga kõige tähtsam, autoralli maailmameistrivõistlustesse on pärast nelja võrdlemisi igavat ja etteennustatava tulemusega hooaega naasnud põnevus, sest puudub selge favoriit ning eesti mees Ott Tänak püsib ühes kaardilugeja Martin Järveojaga tippkonkurentsis. Eile sai temast teine eestlasest rallipiloot pärast Marko Märtinit, kes võinud pea kohale tõsta maailmameistrivõistluste etapi võidukarika.

Tänakul tuli seda võitu kaua oodata – see on juba tema kaheksas hooaeg WRC sarjas. Parem siiski hilja kui mitte kunagi. Maailmas ei leidu ilmselt inimesi, kes poleks kunagi unistanud suurtest võitudest ja kordaminekutest. Elu koosnebki tegelikult ju suurematest ja väiksematest võitudest ja lüüasaamistest. Spordi-, sealhulgas rallimaailmas saavad tõeliselt suuri võite maitsta vaid vähesed. Triumfi saavutamiseks läheb tarvis palju julgust ja otsustavust. Suur edu koosneb peale selle ka paljudest ettenägelikult ja hästi läbi mõeldud pisiasjadest.

Kuid nagu ütles ralli endine maailmameister Ari Vatanen intervjuus Postimehe Arterile (10.06), ei õpi inimene mitte võitudest, vaid tagasilöökidest. Nii võib ka kaotus – kui sellest õppust võetakse – tulevikuperspektiivis pöörduda võiduks. Tänakule on ebaõnne ja tagasilööke viimasel kolmel hooajal korduvalt osaks saanud, näiteks möödunud aastal libises Poola MM-ralli võit käest eelviimasel katsel purunenud rehvi tõttu.

Vaatamata ka halvematele päevadele on alati leidunud neid, kes temasse usuvad. Kui Vatanenilt küsiti, kas Tänakul on eeldusi maailmameistriks tulla, vastas vanameister jaatavalt. Tänakusse ja tema võimetesse usub ka teine rallimaailma legend, M-Spordi juht Malcolm Wilson, kes on oma eratiimiga visaduse ja südikuse sümbol. Britt ühes oma meeskonnaga, mis varem Fordi nime kandis, pole juba pikki aastaid midagi võitnud ning viimastel hooaegadel on mõnikord jäänud mulje, et starti tullakse vaid selleks, et saada Citröeni või Volkswageni tehasemeeskondadelt kibedalt lüüa.

2017. aasta hooaeg on täpselt poole peal ja kõik on võimalik nii M-Spordi kui ka Ott Tänaku jaoks, kes hoiab üldarvestuses oma tiimikaaslase, neljakordse maailmameistri Sebastien Ogier’ ja Hyundai piloodi, Thierry Neuville’i järel kolmandat kohta. Kõik on loomulikult Tänaku enda kätes. Võidavad ainult need, kes selle nimel võitlevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles